Provincie doet flinke duit in het zakje voor Calamiteitenfonds Mijnschade

Print
Provincie doet flinke duit in het zakje voor Calamiteitenfonds Mijnschade

Mijnschade aan een woning in Kerkrade. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Maastricht / Itteren / Kerkrade / Eygelshoven / Zuid-Limburg - Het Calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg komt vijf ton tekort om alle schrijnende gevallen te kunnen helpen. De provincie schiet te hulp.

Limburg trekt deze week nog twee ton extra uit en schiet de overige drie ton voor, belooft verantwoordelijk gedeputeerde Eric Geurts (PvdA). Hij hoopt dat voorschot terug te krijgen van de gemeenten en van minister Wiebes van Economische Zaken. Naar aanleiding van de ontwikkelingen rond de verjaringstermijn voor mijnschade als gevolg van de spraakmakende uitspraak van de bestuursrechter, vroeg Geurts om een inventarisatie van de schrijnende gevallen.

"Dat blijken er tien te zijn: twee in Brunssum, vijf in Kerkrade, een in Landgraaf en twee in Schinnen. In het noodfonds zit twee miljoen euro, maar we hebben vijf ton meer nodig om iedereen te kunnen helpen”, zegt Geurts.

Doorpakken
Die mensen zitten dringend verlegen om geld om ingrijpende noodmaatregelen aan hun woningen te kunnen treffen. Daarom wil Geurts nu doorpakken. "Ik wil dat in ieder geval deze tien gevallen echt worden aangepakt. Vooruitlopend op wat het Rijk nu gaat doen met die verjaringstermijn wil ik twee ton beschikbaar stellen en de overige drie voorschieten, want deze tien ernstige gevallen wil ik opgelost hebben.”

Pot
In de pot van het calamiteitenfonds zit twee miljoen euro: een miljoen van het ministerie van Economische Zaken, 500.000 euro van de provincie en 500.000 van 12 Zuid- Limburgse gemeenten. Ongeveer een ton is tot nu toe uitgekeerd, onder meer 50.000 euro aan de twee buren in de Marktstraat in Kerk­rade die deze week door de rechter in het gelijk zijn gesteld in hun beroep tegen afwijzing van hun claim bij het landelijk Waarborgfonds Mijnschade. De rechter bepaalde dat in hun geval de verjaringstermijn van dertig jaar niet van toepassing mag zijn en dat het fonds moet betalen. Zij kregen eerder geld voor herstelwerkzaamheden aan hun zwaar gehavende huizen uit het Limburgse noodfonds.