Tentoonstelling in opgeknapt park, Beukenhof wordt teruggeven aan dorp

Print
Tentoonstelling in opgeknapt park, Beukenhof wordt teruggeven aan dorp

Elke zaterdag klussen vrijwilligers in de Beukenhof in America. Afbeelding: stefan koopmans

America - Er wordt al maanden keihard gewerkt aan de Beukenhof in America. Een tiental vrijwilligers werkt elke zaterdag aan de fikse opknapbeurt van het park dat er tientallen jaren verwaarloosd bij lag. Tot toneelclub de Vrije Spelers besloot om het vijfjaarlijkse ‘grote stuk’ in 2019 in het openluchttheater van de Beukenhof te spelen.

Sieranoo. Zo heet het toneelstuk dat de Vrije Spelers in mei en juni 2019 gaan spelen in het vernieuwde openluchttheater van de Beukenhof. Ja, die van Cyrano de Bergerac. Maar daar is een komische bewerking van gemaakt voor de Americaanse toneelspelers die met twintig mannen en vrouwen al maanden druk zijn om er een mooie voorstelling van te maken. Want uiteindelijk is het hier ook ooit om begonnen.

Diverse locaties
Elke vijf jaar speelt de toneelclub een groot stuk op een speciale plek. In het bos. Of in de kerk. Het idee om in 2019 te spelen in het oude, vervallen openluchttheater van de Beukenhof heeft ervoor gezorgd dat niet alleen het theater, maar ook de Mariagrot, het speelpark, het stuk Turfstekerspad dat door Beukenhof loopt en de dierenweide weer mooi worden gemaakt. Kosten: twee ton. En heel veel liefdewerk, oud papier.

Zo zijn de gebogen tribunes al deels in ere hersteld, is de nieuwe Maria voor de grot, die ook nog door een enthousiasteling uit America wordt opgeknapt, besteld en wordt er stroom aangelegd omdat het park onder meer verlichting krijgt. In die zin brengt het nieuwe Mariabeeld als alles klaar is het licht in Beukenhof. De ruimte achter haar grot blijkt een prima plek voor allerlei (stroom)aansluitingen. Verder is er ook een nieuw hok voor de dieren van de dierenweide neergezet. Na de winter komen de nieuwe beestjes naar Beukenhof.

Gebruik van park
Een tweede gebouw is voor opslag en zaken als een keukentje en een wc. Verder krijgt de Beukenhof ook nog een echte Peelreus. Die ligt straks in het park een boek te lezen. Het metersgrote beeld is nog in de maak en is bedoeld als klimrek, net als de natuurspeeltoestellen die de huidige toestellen nog gaan vervangen. Bankjes en picknickbanken moeten er straks voor zorgen dat Americanen, fietsers, wandelaars, kinderen en jeugd gebruikmaken van het park. Want als de Vrije Spelers er Sieranoo hebben gespeeld, wordt Beukenhof teruggegeven aan het dorp. Iedereen mag er dan komen om er van de bomen te genieten, te spelen of om – bijvoorbeeld – op de betonnen tribunes te skaten. Want ook dat moet kunnen in een park dat bedoeld is voor iedereen.

Zondag is er van 11.00 uur tot 13.00 uur een open dag in de Beukenhof. De vrijwilligers die aan het park werken, geven rondleidingen en uitleg.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje