Wellicht streep door bezuinigingen in Venlo

Print
Wellicht streep door bezuinigingen in Venlo

Afbeelding: iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld - De kans is groot dat de gemeenteraad van Venlo ongewenste, voorgenomen bezuinigingen schrapt. Het gaat onder meer om het beëindigen van subsidies aan muziek- en sportverenigingen en het verhogen van huurprijzen voor sportzalen en -velden. Op het kunstencentrum, groenonderhoud en grensoverschrijdende samenwerking mag ook niet beknibbeld worden.

De coalitiepartijen, met een meerderheid in de gemeenteraad, vinden voorts dat armoedebeleid, wijkgericht werken, kunst in de openbare ruimte en het recreatief fietspad langs de Maas buiten schot moeten blijven.

Terugdraaien
De gemeenteraad sprak die wens woensdagavond uit, tijdens de algemene beschouwingen op de begroting van 2019. De oppositiepartijen willen besparingen terugdraaien door op andere posten (extra) te bezuinigen, zoals het armoedebeleid. De coalitiepartijen wijzen erop dat ze ruimte zien om de ingrijpende maatregelen terug te draaien als gevolg van de onverwachte meevaller van 22 miljoen euro die Venlo krijgt. Vooralsnog zouden de bezuinigingen alleen in 2019 geschrapt moeten worden, waarna volgend jaar bekeken moet worden of ze permanent van tafel gaan.

De coalitie negeert daarmee de oproep van het gemeentebestuur om die meevaller niet mee te rekenen. De wethouders voeren aan dat afgesproken is door de gemeenteraad om alle meevallers in de bijna lege reservepot te stoppen om de kritieke, financiële positie van Venlo te verbeteren.

Fractieleider Luud Pieko van EenLokaal, de grootste coalitiepartij in Venlo, erkent de noodzaak, maar vindt dat er door die 22 miljoen ruimte is ontstaan om minder te bezuinigen.  

Zwembad
De gemeenteraad is voorstander van een nieuw zwembad. De oppositie wil het huidige zwembad De Wisselslag zolang openhouden. De coalitie schuift een besluit daarover door naar komend voorjaar.

Vrijdag wordt de begroting vastgesteld en neemt de gemeenteraad definitieve besluiten.  

Lees ook: ‘Alternatieve begroting’ Venlo: subsidies sport en cultuur niet schrappen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →