Valkenburg wil toch eigen school

Print
Valkenburg wil toch eigen school

Afbeelding: Google Street View

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt / Zuid-Limburg - Valkenburg praat met schoolbestuur LVO. De gemeente hoopt een deel van het Stella Maris College te kunnen behouden.

De kans is groot dat Valkenburg toch een eigen mbo-school houdt. De gemeente wil een deel van het Stella Maris College in het Geulstadje houden. Het gaat daarbij om de studierichtingen horeca en zorg. Schoolbestuur LVO bevestigt dat daarover wordt gesproken met de gemeente. LVO onderzoekt op dit moment of dat verzoek ingewilligd kan worden. Een concreet besluit daarover is nog niet genomen, benadrukt de ­onderwijskoepel in Sittard.

Afgesproken was dat het Stella ­Maris College in zijn geheel naar de hoofdvestiging van die school in Meerssen zou verhuizen. Het gebouw aan de Parallelweg in Meerssen wordt daarvoor uitgebreid. De brugklassen gaan al komend schooljaar over. De overige leerlingen volgen later, als de nieuwbouw in Meerssen helemaal klaar is.

Toename leerlingen
Valkenburg komt nu echter terug op die afspraak. Het aantal leerlingen van het Stella Maris College, dat destijds fors terugliep, zit de laatste tijd weer behoorlijk in de lift. De ommekeer is waarschijnlijk voor een deel terug te voeren op de problemen bij VMBO Maastricht, waardoor ouders voor een andere school kiezen.

Het schept in elk geval nieuwe kansen voor de school in Valkenburg. Door de stijging van het aantal leerlingen kan die wellicht toch overeind blijven. De gemeente zou dat toejuichen: volgens wethouder Claudia Bisschops is LVO inderdaad gevraagd om die mogelijkheid nogmaals te bekijken.

Gevolgen
Welke gevolgen dat heeft voor de huisvesting van het middelbaar ­onderwijs is nog niet duidelijk. Wethouder Marly Heusschen van Meerssen houdt er rekening mee dat een deel van de opleiding in Valkenburg blijft, en dat er dus minder leerlingen haar kant uit komen.

Dat wil niet zeggen dat de uitbreiding van de school aan de Parallelweg voorbarig is geweest, benadrukt Heusschen. "De leerlingen van vmbo-tl komen hoe dan ook hierheen”, zegt zij. "Bovendien weten we niet hoeveel leerlingen er door de ontwikkelingen in Maastricht bij zullen komen.”

Ook in Valkenburg valt nog weinig te zeggen over de huisvesting van de school, laat de gemeente weten. Als een deel van het Stella Maris College inderdaad blijft, komt het gebouw aan de Keelstraat in Broekhem-Noord in elk geval niet helemaal leeg te staan.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje