Prostituée moet bijstand terugbetalen

Print
Prostituée moet bijstand terugbetalen

Afbeelding: ANP Xtra

Kerkrade / Eygelshoven - Een vrouw uit Kerkrade moet ruim 47.000 euro terugbetalen aan de gemeente omdat ze inkomsten uit gokken en prostitutie heeft verzwegen terwijl ze een bijstandsuitkering kreeg. Ze is tegen de strafmaatregel in beroep gegaan, maar de Centrale Raad van Beroep heeft haar bezwaar onlangs definitief afgewezen.

Wat de vrouw vooral steekt is dat de sociale recherche van de gemeente Kerkrade een getuigenonderzoek in haar woonbuurt en kennissenkring heeft gehouden. "Daarmee zijn de rechercheurs hun boekje te buiten gegaan. Dit is een onevenredige inbreuk op mijn privéleven. En hierdoor ben ik in mijn goede naam aangetast”, redeneert de Kerkraadse. Dat zou in haar ogen moeten leiden tot een lagere boete. Maar de rechter van de Centrale Raad gaat daar niet in mee.

Datingsite
De vrouw is in 2014 tegen de lamp gelopen omdat ze op een datingsite adverteerde onder een bepaalde naam. Het Regionaal Coördinatiepunt Mensen en Prostitutie van de politie heeft haar gebeld en een afspraak gemaakt. Toen een team van de politie bij haar aanbelde, stelde ze zich voor met haar werknaam. In haar woning zijn attributen gevonden die wezen op prostitutie.

De politie heeft deze informatie doorgespeeld aan de sociale recherche van de gemeente Kerkrade, die haar sinds 1996 een bijstandsuitkering verstrekt. Na het doorvlooien van haar administratie stelden de rechercheurs vast dat de officiële inkomsten van de Kerkraadse niet strookten met haar uitgavenpatroon.

Inkomsten
Ze heeft toegegeven dat ze andere inkomstenbronnen heeft gehad. Maar die hoefde ze niet op te geven, vond ze zelf. Ze ging inderdaad wel eens gokken bij Fair Play of net over de grens in Duitsland. Maar tegenover de gokwinsten stonden ook verliezen. Het waren bovendien geen grote bedragen. De rechter vindt dat alle inkomsten uit gokken gemeld moeten worden, ongeacht de omvang.

Ook bevestigt ze dat ze klanten thuis heeft ontvangen en enkele relaties heeft gehad met mannen die haar geld gaven. Als ze niets in de koelkast had, regelde ze een afspraak, vertelde ze aan de sociale recherche. Buurtgenoten verklaarden dat ze regelmatig klanten thuis ontving. Een keer heeft een buurtbewoner gezien dat er een man uit de woning kwam, terwijl de vrouw in haar badjas bij de voordeur stond.

Prostitutiewerk
Tegenover de rechter heeft ze verklaard het prostitutiewerk slechts met tussenpozen te hebben gedaan, vooral omdat ze door een tumoroperatie langere tijd uit de running was. Dat zou ook blijken uit haar account op de datingsite, waarmee ze een aantal maanden niet actief is geweest. Aan de sociale recherche heeft ze echter verklaard dat ze ook klanten ontving via sms of telefoon en dus buiten de website om.   

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje