Het geheim van de perfecte lasagne

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Een perfecte lasagne staat als een huis en heeft geen druppel saus op het bord.

Het geheim is om elke laag lasagnevellen met zoveel saus te dekken dat de vocht voldoende is voor het garen van de lasagnebladen. Laat de lasagne uit de oven nog 5 minuten rusten, daarna kun je 'm makkelijker in mooie stevige stukken snijden en uit de schaal scheppen.

Paddenstoellasagne met gehakt en salie
Voor 4 personen 
Bereiden: 30 minuten
Oven: 40 minuten

Ingrediënten
- 25 gram gedroogde paddenstoelen
- 300 gram kastanjechampignons
- 150 gram gemengde paddenstoelen
- 100 gram roomboter
- 300 gram rundergehakt
- 2 takjes salie, fijngehakt
- 75 gram bloem
- 150 ml droge witte wijn
- 800 ml volle melk
- 200 gram gedroogde lasagnebladen
- 1 bol mozzarella (125 gram)

Nodig:
- fijne zeef, koffiefilterzakje, ovenschaal (20 x 20 cm)

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Week de gedroogde paddenstoelen 10 minuten in een schaaltje met ruim warm water. Veeg de verse paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
Smelt in een hapjespan 25 gram boter. Bak het gehakt in 4 minuten rul. Voeg de verse paddenstoelen toe en bak ze 4 minuten mee. Schep de paddenstoelen met het gehakt uit de pan op een bord.
Neem de paddenstoelen uit het weekvocht. Knijp ze boven het schaaltje uit en hak ze grof. Zeef het weekvocht door een fijne zeef met een opengescheurd koffiefilterzakje erin, om alle gruis op te vangen. Kook in een steelpan het weekvocht in tot 3-4 eetlepels.
Smelt in de hapjespan de resterende 75 gram boter. Bak de salie 30 seconden. Voeg de bloem toe en bak 1 minuut mee. Schenk beetje voor beetje, al kloppende met een garde, de wijn en de melk erbij. Klop tot een gladde, gebonden saus. Voeg het gehakt met de verse en de gedroogde paddenstoelen en het weekvocht toe. Verwarm de saus nog 4-5 minuten zachtjes. Breng op smaak met zout en peper.
Schep een beetje paddenstoelensaus in de ovenschaal. Leg er 2 lasagnebladen op en dek af met een laagje saus. Maak zo meer lagen en eindig met een laag lasagnebladen bedekt met de rest van de saus. Scheur de mozzarella grof en verdeel over de lasagne. Maal er wat peper over.
Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in circa 40 minuten goudbruin en gaar, tot de punt van een scherp mes makkelijk door de lasagne glijdt.

>> Kijk voor meer recepten van onder anderen Janneke Philippi ook op www.delimburger.nl/recepten

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen