Aangifte Noord-Koreaan tegen scheepsbouwer NL

Print

Foto ter illustratie Afbeelding: IStock

Een Noord-Koreaanse arbeider heeft bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen een Nederlandse scheepsbouwer. De aangever, die volgens zijn advocaat ,,om veiligheidsredenen" anoniem wil blijven, stelt dat hij jarenlang als een soort slaaf heeft gewerkt op een Poolse scheepswerf.

Het Nederlandse bedrijf liet daar scheepsrompen bouwen en repareren terwijl het wist onder welke erbarmelijke omstandigheden Noord-Koreaanse arbeiders daar moesten werken.

Desondanks bleef het bedrijf opdrachten aan de Poolse werf, Crist S.A., verstrekken, stelt het Nederlandse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira donderdag. Het kantoor staat de Noord-Koreaanse aangever bij. Het wil niet zeggen om welke scheepsbouwer het gaat, omdat dit het strafrechtelijk onderzoek zou kunnen belemmeren. De betrokken arbeider zou twaalf uur per dag onder onveilige omstandigheden hebben moeten werken. Het grootste deel van zijn loon ging naar de Noord-Koreaanse staat.

Uitbuiting
Het juridische team dat de Noord-Koreaanse arbeider vertegenwoordigt, koos er bewust voor de zaak in Nederland aanhangig te maken. ,,Het Nederlandse recht biedt een unieke mogelijkheid die het voordeel trekken uit uitbuiting strafbaar stelt. Dit opent de mogelijkheid om bedrijven aansprakelijk te houden die weliswaar zelf niet de directe uitbuiters zijn, maar die wel willens en wetens van deze uitbuiting profiteren. Deze bedrijven maken daarmee grote winsten in het Westen, ten koste van de arbeiders uit ontwikkelingslanden'', aldus Barbara van Straaten, advocaat bij Prakken d’Oliveira.

Ook de anti-slavernij-organisatie Freedom Fund steunt de actie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee