Twee Limburgse ziekenhuizen in top 10

Print
Twee Limburgse ziekenhuizen in top 10

Het ziekenhuis in Weert. Afbeelding: Jeroen Kuit

Twee Limburgse ziekenhuizen staan in de top 10 bij de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100. Het St. Jans Gasthuis in Weert is het beste Limburgse streekziekenhuis op plek 6. Die klassering is er ook voor het VieCuri, maar dan bij de topklinische ziekenhuizen.

De Top 100 maakt voor het eerst onderscheid tussen die twee soorten ziekenhuizen. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg.

Verpleging
Het St. Jans Gasthuis krijgt veel punten voor de kwaliteit van de verpleging: een zeer groot deel van de patiënten wordt gecontroleerd op pijn na een operatie, ernstige bloedvergiftiging, verwardheid (delier) en ondervoeding, factoren die het herstel kunnen beïnvloeden. Dat geldt ook voor het VieCuri in Venlo en Venray.

Het Laurentius in Roermond staat op plek 12 bij de algemene- en streekziekenhuizen. Dit ziekenhuis scoort veel punten met het beleid rond medicatie: op de polikliniek worden medicijnen elektronisch voorgeschreven en bij veel kwetsbare patiënten vindt bij opname en ontslag een medicatieoverdracht plaats. Een goed beeld van wat een patiënt slikt voorkomt medische problemen tijdens een ziekenhuisopname en daarna. Het Zuyderland (Geleen en Heerlen) staat op de 20ste plaats bij de topklinische ziekenhuizen. Dit ziekenhuis laat juist punten liggen bij de controle op medicatie. Zo is bij slechts 55 procent van de opnamen van kinderen sprake van een medicatie-overdracht. Op dit onderdeel zit het Zuyderland bij de tien procent slechtst scorende ziekenhuizen.

Oncologie
Zowel het Zuyderland als het Viecuri, beide topklinische ziekenhuizen, verricht voldoende oncologische operaties en heeft dus genoeg ervaring bij zowel blaas-, prostaat- als darmkankeroperaties. Wel is in het VieCuri het percentage patiënten met complicaties na een prostaatkankeroperatie relatief hoog, in het Zuyderland geldt dat voor het percentage patiënten dat overlijdt na complicaties na een darmkankeroperatie.

Terneuzen
Zorgsaam in Terneuzen is het beste streekziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch het beste topklinische ziekenhuis. Academische centra, waaronder dat in Maastricht, worden wel beoordeeld maar niet meegenomen in de ranglijst.

De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen verplicht aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling, zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op medicijngebruik en de kwaliteit van de verpleging.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen