Kids leren koken en groente herkennen

Print
Kids leren koken en groente herkennen

In de Maastrichtse wijk Blauwdorp tuiniert en kookt het LEF Team al een paar jaar, nu wil het de pijlen richten op de jeugd met Buurzaam Koken Kids. Afbeelding: Koken Kids

Maastricht / Itteren - De vrijwilligers van Buurzaam Koken Kids Maastricht horen op 29 november tijdens festival Wij Zijn Limburg in Heerlen of ze de hoofdprijs van Onze Buurt krijgen. Er zijn 6 projecten uit Limburg genomineerd.

De 14-jarige Billy verwoordt precies waar Buurzaam Koken Kids in Maastricht voor staat: “Vroeger verveelden we ons en gingen we klieren. Nu we in de keuken staan leren we koken en het is nog gezellig ook.” Buurzaam Koken Kids wil jongeren zoals Billy en haar straat-maatjes aan het koken zetten in Maastricht. Om dat van de grond te krijgen heeft de organisator het project ingeschreven voor de Onze Buurt Prijs 2018.

De prijs is door de woningcorporaties in Limburg in het leven geroepen om buurtbewoners te stimuleren om zelf iets te doen voor de wijk of het dorp. Oranje Fonds en Provincie Limburg steunen Onze Buurt.

Courgette?
Buurzaam Koken Kids werkt in de volksbuurt Blauwdorp in Maastricht. Het is een wijk waarin kinderen van huis uit weinig mee krijgen over gezond telen, oogsten en koken. Projectleider Kim Arensbergen: “Toen we laatst een courgette in de keuken hadden wisten veel kinderen niet wat het was. Als ze de groente al kennen, is het in stukken gesneden in een zak gemengde pasta-groenten. Wij willen kinderen laten zien dat dat zaadje in de grond met wat water, zon en aandacht een prachtige vrucht wordt en dat je daar in de keuken heerlijke dingen mee kunt maken.”

Net echt
De jeugdige deelnemers koken, dekken de tafel en serveren de maaltijd voor mensen uit de buurt. Het oogt als in een echt restaurant. De glunderende gezichten als hun baksels op tafel komen, maken de buurtmaaltijden extra feestelijk. De 12-jarige Destiny vind het op school vaak saai en verheugt zich de hele dag op de kooklessen. Een paar weken geleden hingen de appelboompjes in de tuin vol, genoeg om appelsap te maken. “Die smaakt echt heel anders dan dat spul dat je in de supermarkt koopt. Dit was veel zachter en lekkerder.” Dat er nog veel te leren valt, wordt duidelijk als ze het menu opsomt van vorige week. Want was die witte groente bloemkool of witlof?

Moestuin
Als Buurzaam Koken Kids de prijs wint, kan er een goede moestuin worden aangelegd om de kinderen te laten ervaren hoe je van zaadjes in de grond tot smaakvolle maaltijd op het bord komt. Er is dan ook financiële ruimte voor de broodnodige begeleiding van de kinderen, want werken met messen, open vuur en hete schalen is niet zonder gevaar.

Prijzenpot
Half november presenteren de finalisten zichzelf voor de jury. Er is een prijzenpot van 60.000 euro. De 6 genomineerde projecten zijn: Droom- en Doeplein (Heerlen); Kom op de soep en beweeg (Afferden); Coffee & Work (Maastricht); Spelend Kind (Kerkrade); Kloostertuin ’t Laefhoes (America); Buurzaam Koken Kids (Maastricht).
 
In totaal werden 98 projecten ingezonden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen