A.J. is niet bang om Donald Trump te steunen

Print

Afbeelding: REUTERS/Carlos Barria

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

De indianen staan gebroederlijk naast de cowboy. USA, Make America great again en Make farmers great again staat op de petjes. De indianen kijken stuurs richting de camera en de cowboy kan het niet goed zien. Op de voorgrond staat de Amerikaanse president Donald Trump. Niet scherp op de foto maar wel herkenbaar. Een vreemde setting, is mijn eerste reactie. Trump staat niet echt bekend als iemand die veel opheeft met de Native Americans.

Oliepijpleiding
Afgelopen jaar heeft hij toestemming gegeven voor de aanleg van een oliepijpleiding dwars door het reservaat van de Sioux in Dakota en in Utah wil hij twee reservaten drastisch verkleinen. Verder is hij van mening dat indianen ‘niet meer dan een ras’ zijn, en ook geen eigen politieke status meer mogen hebben. Dus ook geen eigen bestuur en regels in de reservaten. Deze rechten moeten ingeperkt worden.

Waarom zitten deze indianen dan achter de president? Het ziet er niet uit als een protestactie. De foto is genomen in aanloop van de senaatverkiezingen in Montana. Op het vliegveld van Yellowstone Airport houdt Trump een toespraak voor duizenden aanhangers en pleit voor de Republikeinse kandidaat Matt Rosendale. 

De indiaan links achter Trump is Alvin A.J. Not Afraid. Hij is de voorzitter van de raad van de Crow Tribe, de grootste indianenstam in Montana. Not Afraid heeft een paar dagen voor deze bijeenkomst publiekelijk zijn steun gegeven aan Rosendale.Er werd de indruk gewekt dat dit namens de hele Crow Tribe zou zijn, maar niets is minder waar. De rest van de - democratisch gekozen - Crow-raad steunt deze verklaring van Not Afraid absoluut niet.

Zelfvoorziening
De andere kandidaat voor de senaat is de democraat Jon Tester. Hij is herkiesbaar en zit al sinds 2007 in de senaat met in zijn portefeuille Indian Affairs (indianenzaken) en is ook geliefd bij de andere stammen in Montana. Tester heeft zich sterk gemaakt voor de medische zorg, uitkeringen en voedselbonnen voor de (95 procent werklozen) indianen in Montana.

Not Afraid denkt daar ander over. Hij steunt Rosendale en daarmee ook Trump omdat de Republikeinen voorstander zijn van "ontwikkeling van duurzame energie, zelfvoorziening en andere zaken die passen bij de Crow Tribe…” 

Uiteindelijk is Jon Tester herkozen met 3 procent meer stemmen dan Rosendale. Zou Not Afraid nu toch een beetje bang zijn geworden voor eigen zijn stam..?

 

>> Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl