Ruilwinkel bezorgt Vaals landelijke prijs

Print
Ruilwinkel bezorgt Vaals landelijke prijs

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Zuid-Limburg - De gemeente Vaals wint de Inspiratie Award 2018 voor inspirerende GIDS-gemeente (Gezond in de Stad). Dat dankt ze mede aan de in maart geopende Ruilwinkel.

De gemeente Vaals heeft een breed netwerk opgebouwd van professionals en vrijwilligers op het gebied van gezondheid, participatie en armoede. De 'beweegmakelaar' heeft een centrale rol. Hij 'beweegt' mensen in de breedste zin van het woord; niet alleen om fysiek, maar vooral op sociaal en maatschappelijk vlak. 

Ontmoeten en hulp
Onder andere het initiatief van de Ruilwinkel wordt geroemd als inspiratie voor andere gemeenten. Deze winkel aan de Kerkstraat is samen met inwoners opgezet. Hier kan iedereen spullen en diensten met gesloten beurzen ruilen. De winkel ontstond uit de behoefte van inwoners om elkaar te kunnen ontmoeten en te helpen. 

Op dit moment zijn er ongeveer dertig vrijwilligers actief in de Ruilwinkel. Tenminste de helft behoort tot de groep mensen in een kwetsbare positie, waaronder mensen met een fysieke of psychische beperking en/of met een bijstands-, Wajong- of WIA-uitkering. De ruilwinkel heeft verder ongeveer 750 leden, voornamelijk afkomstig uit Vaals en daarbuiten, waaronder ook Aken.