Verdenking tegen Jos Brech in zaak-Nicky Verstappen afgezwakt

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje)

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje) © Politie

Geen moord maar doodslag. Omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor voorbedachte rade, is de verdenking tegen Jos Brech in de zaak-Nicky Verstappen afgezwakt.

Claire van Dyck

De raadkamer van de rechtbank Limburg heeft de moordverdenking geschrapt omdat ze onvoldoende aanwijzigingen ziet voor een vooropgezet plan om Nicky van het leven te beroven. Zo’n plan (voorbedachte rade) is juridisch het verschil tussen moord (maximaal levenslang) en doodslag (maximaal 15 jaar cel).

TeruggeflotenDe rechtbank wil niet nader toelichten waarom de raadkamer het Openbaar Ministerie (OM) op dit deel van de verdenking heeft teruggefloten. Het OM sluit niet uit dat in een later stadium de verdachte alsnog moord ten laste wordt gelegd, zegt een woordvoerster. Brech zit op dit moment vast op verdenking van doodslag, een zedendelict en ontvoering van Nicky Verstappen in 1998 en het bezit van kinderporno.

Het is nog altijd niet duidelijk wat er exact met Nicky is gebeurd. De 56-jarige verdachte uit Simpelveld blijft volgens diverse bronnen zwijgen over hoe zijn DNA is terechtgekomen op de onderbroek en pyjamabroek van de jongen.

VerstikkingNicky Verstappen werd op 11 augustus 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. De doodsoorzaak is nooit met zekerheid vastgesteld, maar er zijn aanwijzingen dat Nicky door verstikking om het leven is gekomen. Deskundigen zijn het niet eens over de interpretatie van die aanwijzingen, dat geldt ook voor de gegevens die wijzen op seksueel misbruik.

Het Openbaar Ministerie wil op dit moment niets zeggen over de stand van zaken in het onderzoek, dat nog in volle gang is. Brechs advocaat Gerald Roethof wil tot de pro-formazitting op 12 december niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Hij gaf eerder te kennen dat hij zijn cliënt heeft aangeraden te zwijgen totdat hij het complete dossier heeft. Dat is nog niet het geval.

Lees hier alles over de zaak-Nicky Verstappen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee