Voorstadium diabetes zorgt voor hersenschade

Print
Voorstadium diabetes zorgt voor hersenschade

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Ook bij mensen die het voorstadium van suikerziekte - prediabetes - hebben, is al schade aan hun hersenen te zien. Dat blijkt uit een studie van het Maastricht UMC+.

"We dachten altijd dat prediabetes relatief onschuldig was, maar we komen nu toch tot de conclusie dat dit niet zo is”, zegt biomedicus ­Miranda Schram, een van de onderzoekers. Mogelijk uit deze hersenschade zich later in dementie of ­andere cognitieve problemen. Van diabetes, waar een miljoen Nederlanders aan lijden, is al langer bekend dat het de kans op dementie vergroot.

De onderzoekers baseren zich op MRI-scans van 2200 deelnemers aan de langlopende Maastricht Studie, een langlopende studie aan het UMC+ naar onder meer diabetes type 2, volksziekte nummer één. Schram: "Met behulp van glucosetesten kunnen we vaststellen of iemand prediabetes heeft.”

Lastig
De diagnose diabetes type 2 is net als prediabetes lastig te stellen aangezien de patiënt er zelf vaak weinig van merkt. Gemiddeld wordt pas na ­zeven tot acht jaar de diagnose ­gesteld. "Dat is nou juist het vervelende van deze ziekte, omdat geldt: hoe eerder je begint met behandelen, hoe beter.”

De onderzoekers troffen op de MRI-scans van de deelnemers - waarvan 350 prediabetes hebben - schade aan bij de ‘witte stof’ in de hersenen. Deze witte stof is verantwoordelijk voor de verbindingen tussen de verschillende delen in het brein - de grijze cellen. Zodra hier schade optreedt, vallen ook verbindingen weg en dat kan na zo’n 15 tot 20 jaar leiden tot dementie. Deze schade lijkt onomkeerbaar. „Maar dat weten we nog niet zeker. Op dit moment denken we in ieder geval niet dat je dit met aanpassingen in je leefstijl nog kunt veranderen.”

Voorkomen
Diabetes kan echter nog wel worden voorkomen als iemand in het prediabetes stadium verkeert. "Met aanpassingen van je leefstijl, zoals meer bewegen, gezond eten en afvallen als je overgewicht hebt, kun je dat tij nog wel keren.”

De onderzoekers gaan nu het onderzoek uitbreiden door de onderzoekspopulatie te vergroten. De Maastricht Studie heeft inmiddels 8000 deelnemers. "We gaan kijken naar hoe breinverbindingen eruitzien bij mensen met diabetes, prediabetes en mensen zonder diabetes. Als we daar meer over te weten kunnen komen, wordt wellicht ook duidelijker hoe de cognitieve problemen precies tot stand komen en hoe ze verholpen kunnen worden.”