Geen vervolging broers Safranti na aanvallen in rechtszaal

Print
Geen vervolging broers Safranti na aanvallen in rechtszaal

De flat aan de Sandenburgstraat in Breda, waar de schietpartij plaatsvond. Afbeelding: BN de Stem/Perry Roovers

De broers van Kaan Safranti, die op vrijdag 17 augustus in de rechtszaal in Breda twee Limburgse verdachten van de doodslag op Kaan hebben aangevallen, worden niet vervolgd.

Dat heeft de voorzitter van de rechtbank Breda vrijdag bij aanvang van een nieuwe tussentijdse zitting gezegd.

Officier van justitie Pauline Lanslots heeft eerder aangekondigd dat ze een onderzoek zou gaan instellen naar de gebeurtenissen in de rechtszaal. Beelden van camera’s in de rechtszaal zijn bekeken en ook de dreigende uitlatingen van de nabestaanden zijn vertaald. Dat heeft blijkbaar onvoldoende opgeleverd om de familieleden van het slachtoffer te gaan vervolgen. 

Vlam in de pan
Toen eind augustus een vrouwelijke verdachte uit Sittard en haar Roermondse vriend, die ook is opgepakt, kennelijk wilden kussen voordat ze vanuit de rechtszaal werden teruggebracht naar het cellenblok, sloeg de vlam in de pan. Twee broers van Safranti achtervolgden de verdachten tot in de gang naar de cellen. 

Lees ook: Vechtpartij in rechtbank: nabestaanden vliegen moordverdachten aan

De voorzitter van de rechtbank noemde de woede-uitbarsting in de zittingszaal eerder al onacceptabel. Dat herhaalde hij vrijdagmorgen nog eens. Hij zei de gebeurtenissen zeer te betreuren. “Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces. Dat betekent dat incidenten in de rechtszaal en in en rond het gerechtsgebouw ontoelaatbaar zijn.” 

Schoten
Kaan Safranti (26) kwam op 8 april door schoten om het leven in een Bredase flat. Vermoed wordt dat het om een afrekening gaat in het drugsmilieu. 

Het slachtoffer werd in zijn woning met meerdere schoten uit een kalasjnikov in zijn hals en rug om het leven gebracht en vervolgens beroofd van drugs. Er zijn inmiddels zeven verdachten opgepakt. Het gaat om twee vrouwen en vijf mannen uit Roermond, Sittard, Geleen en Venlo. 

Lees ook: Onderzoek naar vechtpartij met Limburgse verdachten in rechtbank