Kort geding tegen intocht Sinterklaas

Print
Kort geding tegen intocht Sinterklaas

Sinterklaas arriveert met zijn pieten in het centrum van Dokkum (2017). Afbeelding: ANP

Antizwartepietactivisten proberen dinsdag de landelijke intocht van Sinterklaas tegen te houden via de rechter. De stichting Majority Perspective heeft een kort geding aangespannen tegen de organisatie van de intocht in Zaanstad.

De tot donderdag onbekende stichting, gevestigd in Utrecht, vindt de intocht ‘racistisch en discriminerend door de aanwezigheid van zwarte pieten en roetveegpieten’. Daarom dagen ze onder meer de gemeente Zaanstad en andere betrokkenen voor de rechter. De activisten willen dat de rechter onder andere de kleur en andere uitingen van Zwarte Piet verbieden die aan die racistische beeldvorming bijdragen. De landelijk intocht is op zaterdag 17 november.

Oproep
Majority Perspective dook niet eerder op in het Piet-debat. Het lijkt erop dat de stichting banden heeft met de personen achter de actiegroep De Grauwe Eeuw. Die actievoerders laten al enkele jaren van zich horen in het debat. Michael van Zeijl, een van de mensen achter de Grauwe Eeuw, werd eerder dit jaar nog veroordeeld omdat hij in de aanloop naar de landelijke intocht in Dokkum in 2017 een oproep deed ‘Sinterklaas dood te schieten’. Hij zag dat zelf als een grap. 

De Grauwe Eeuw kondigde ook voor dit jaar acties aan. Van Zeijl postte onlangs een foto op social media waarop hij een petje droeg met de tekst ‘Sinterklaas Sniper’.