Dossier oude ontuchtzaak Jos Brech toch opgedoken

Print
Dossier oude ontuchtzaak Jos Brech toch opgedoken

Afbeelding: De Limburger

Het dossier van een ontuchtzaak waar Jos Brech in 1985 in was verwikkeld blijkt anders dan justitie aannam niet vernietigd.

Brech, verdacht van doodslag op Nicky Verstappen, maakte zich in 1985 in Wijnandsrade schuldig aan ontucht met twee jongens. Deze zaak werd voorwaardelijk geseponeerd, met een proeftijd van twee jaar voor Brech.

Vernietigd
Het Openbaar Ministerie ging er vanuit dat het dossier in deze kwestie was vernietigd, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Contact met de rijksarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum in Limburg heeft er toe geleid dat de documenten toch zijn gevonden. Het dossier werd aangetroffen in een archief in Zwolle.

Het bevat ook informatie over een incident uit 1984. Het dossier wordt gevoegd bij de stukken in de zaak Nicky Verstappen. Volgens het Openbaar Ministerie is het oude dossier van belang om van alle omstandigheden rond verdachte Jos Brech kennis te nemen.

Bewijsprobleem
Brechs advocaat Gerald Roethof noemt het een "unicum” dat justitie met een meer dan dertig jaar oude  en al geseponeerde zaak op de proppen komt. Dat het OM het dossier aan de lopende strafzaak "toevoegt en hier openlijk over communiceert, bevestigt voor mij dat het een bewijsprobleem heeft.” Roethof ziet het ook "als een nieuwe poging om mijn cliënt in een zo negatief mogelijk daglicht te plaatsen.”

Op 12 december dient de strafzaak voor het eerst bij de rechtbank Limburg.  

Lees ook: Verdenking tegen Jos Brech in zaak-Nicky Verstappen afgezwakt 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen