'Ambtenaar stal 2,9 miljoen euro van gemeente Helmond'

Print
'Ambtenaar stal 2,9 miljoen euro van gemeente Helmond'

Afbeelding: ED/Bert Jansen

De fraudezaak waarin de voormalige gemeentesecretaris van Leudal, Diana Noppers, betrokken is, blijkt fors groter dan aanvankelijk gedacht.

Volgens de Belastingdienst  is de Helmondse gemeenschap benadeeld  voor in totaal 2,9 miljoen euro, dat is zo’n 2,5 miljoen euro meer dan waar tot nu toe van uit werd gegaan.

Privé
Noppers’ voormalige partner Pieter H. bestelde volgens Justitie als hoofd Interne Diensten van de gemeente Helmond tussen 2014 en eind 2016 goederen voor privédoeleinden op rekening van de gemeente. H., die enige tijd eigenaar was van restaurant Kasteel Eyckholt in Roosteren, wordt verdacht van valsheid in geschrifte, diefstal, verduistering in dienstbetrekking, oplichting en witwassen.

Lees ook: Ontslagen gemeentesecretaris Leudal aan de slag in Weert

Helmond liet eerder een eigen onderzoek doen naar de omvang van de fraude, en kwam toen uit op een bedrag van rond de 450.000 euro. Noppers moet zich in deze zaak voor de rechter verantwoorden voor het witwassen van een deel van dat bedrag.

Onterecht
Helmond moet de Belastingdienst sowieso 550.000 euro btw terugbetalen. Dat is het btw-deel van het bedrag wat de gemeente in het verleden - naar nu blijkt onterecht - heeft teruggekregen van de fiscus. Diensten zijn immers niet daadwerkelijk geleverd. De Belastingdienst wil dat geld nu terug.

De gemeente gaat nu bekijken hoe het bedrag verhaald kan worden op betrokken leveranciers. Justitie liet in een eerder stadium weten de leveranciers niet strafrechtelijk te vervolgen. ‘Om onze belangen niet te schaden kunnen wij slechts in algemene termen ingaan op de wijze waarop wij de schade proberen te verhalen. Wel kunnen wij melden dat wij nog steeds alle ons ter beschikking staande rechtsmiddelen benutten om de geleden schade zoveel als mogelijk te beperken’, schrijft burgemeester Elly Blanksma in een brief aan de gemeenteraadsleden.

De verzekeraar heeft meerdere keren aangegeven dat de geleden schade niet in aanmerking komt voor een uitkering op basis van de verzekering voor fraude en beroving.

Schadevergoeding
Helmond heeft het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht van de uitkomst van dit nadere onderzoek. De nieuwe feiten kunnen echter niet toegevoegd worden aan de al lopende rechtszaak, kreeg de gemeente te horen. Helmond wil nu proberen via de rechter een ‘substantiële schadevergoeding’ te krijgen, schrijft de burgemeester.

De zaak wordt waarschijnlijk in maart 2019 inhoudelijk behandeld door de rechtbank.