Eis: drie jaar cel tbs'er om verkrachting in Rooyse Wissel

Print
Eis: drie jaar cel tbs'er om verkrachting in Rooyse Wissel

Afbeelding: Le Giesen

Oostrum - Justitie eist drie jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 31-jarige man die in april een medewerkster van de Rooyse Wissel verkrachtte.

De man uit Bergen Op Zoom bekende eerder al zich in de Oostrumse tbs-kliniek te hebben vergrepen aan zijn persoonlijke begeleidster. Volgens het Openbaar Ministerie was hij boos omdat hij te horen had gekregen dat hij geen begeleidsters meer mocht knuffelen.

Stoornissen
De tbs-er lijdt aan meerdere stoornissen. Volgens deskundigen kwamen drie problemen samen op het moment van de verkrachting: het vooruitzicht op een nieuwe overplaatsing, het stoppen met libido-remmers en de afwijzing van de medewerkster die zijn knuffels niet meer accepteerde. Het OM ziet de man als verminderd toerekeningsvatbaar.

Forse eis
Aanklager Annemarie Kemp wil met de forse eis de ernst van de daad benadrukken. "Het slachtoffer werd op gewelddadige wijze verkracht. De verdachte kneep haar keel dicht, ze vreesde voor haar leven. Liever verkracht dan hier niet levend uitkomen, heeft ze gedacht. Verlenging van zijn huidige tbs-behandeling volstaat niet. Dit gaat om een ander delict. Daarom is een celstraf en een nieuwe tbs-maatregel met onbeperkte duur hier gepast.”

Slachtoffer
Het slachtoffer las een verklaring voor in de rechtszaal. Ze zei dat haar vertrouwen in mensen een klap heeft opgelopen. Ze lijdt aan angsten en is arbeidsongeschikt. "Hoe ga ik hiermee leren leven?”, vroeg ze zich af. Haar advocaat eiste 10.000 euro aan smartengeld.

Ted Kemper, advocaat van de verdachte, acht een ‘langdurige en intensieve behandeling’ van zijn cliënt noodzakelijk. "Daarover bestaat geen discussie. De eis staat echter niet in verhouding. Dit is geen doorsnee zaak: hij kampt met psychische problemen. Zijn celstraf beperken tot de tijd die hij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, nu 188 dagen, is voldoende.”

Uitspraak over twee weken.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen