Voetbalclubs in Venlo verliezen leden: centralisatie van sportparken

Print
Voetbalclubs in Venlo verliezen leden: centralisatie van sportparken

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP Xtra

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg - De voetbalclubs in Venlo hebben de afgelopen twee seizoenen 412 leden verloren. Er worden veertien velden niet bespeeld. Centralisatie van sportparken is onvermijdelijk.

Dat beeld schetst Henri Elbersen, verenigingsadviseur bij de gemeente Venlo.

Gebrek
Voorafgaand aan de bespreking van het nieuwe sportbeleid door de gemeenteraad heeft hij gesprekken gevoerd met de veertien voetbalclubs. Hij constateert dat het "niet geweldig" gaat. Veel clubs hebben gebrek aan spelers, vrijwilligers, bestuurders en inkomsten. Omdat er minder leden zijn, blijven velden onbespeeld. Dat zijn er nu veertien, maar in 2030 is dat aantal naar verwachting opgelopen naar 22 tot 30.

Centralisatie
De gemeente voelt dat in haar portemonnee, omdat het onderhoud van één veld 10.000 euro per jaar kost. Maar de clubs ook: zij betalen per jaar 3400 euro huur voor een wedstrijdveld. Elbersen: "Clubs geven zelf te kennen dat ze minder velden willen huren."

De (financiële) problemen van de clubs én de gemeente versterken de noodzaak sportparken te centraliseren. Elbersen: "Nu hebben alle veertien clubs een eigen sportpark. We willen naar acht sportparken." Het is aan de politiek, zo stelt hij, of dat met harde hand of zachte dwang gaat. "Duidelijk is wel dat de gemeente de regie neemt."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen