Advocaat: Brech ontkent betrokkenheid bij dood Nicky

Print
Advocaat: Brech ontkent betrokkenheid bij dood Nicky

Afbeelding: ANP

Jos Brech is onschuldig aan de dood en ontvoering van Nicky Verstappen. Dat heeft hij volgens zijn advocaat Gerald Roethof verklaard tijdens zijn verhoren.

Jos Brech heeft Nicky Verstappen "niet meegenomen, niet vervoerd, niet misbruikt en niet gedood”. Dat heeft hij tegenover de politie verklaard, zegt zijn advocaat Gerald Roethof. Wat de verdachte van de doodslag op Nicky Verstappen tijdens zijn verhoren verder al dan niet heeft prijsgegeven, wil zijn raadsman niet kwijt.

DNA
Zo gaat hij niet in op de vraag hoe het DNA van Brech (56) terecht is gekomen op de onderbroek en pyjamabroek van de elfjarige jongen. Ook blijft onduidelijk of de oud-inwoner van Simpelveld Nicky kende.

Met een ontkennende verdachte en enkel een DNA-spoor is het bewijs tegen zijn cliënt mager, oordeelt Roethof. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde eerder een sterke zaak te hebben, al schroefde de raadkamer van de rechtbank Limburg de verdenking terug van moord naar doodslag.

Dossier
Het OM maakte vrijdag wereldkundig het eerder verloren gewaande dossier van een zedenzaak rond Brech uit 1985 te hebben achterhaald in een archief in Zwolle. Door de vondst kent justitie nu de details van deze voorwaardelijk geseponeerde zaak, waarbij Brech werd opgepakt vanwege ontucht met twee jongens in een bos bij Wij­nandsrade. In het dossier zit ook informatie over een incident uit 1984.

Lees ook: Dossier oude ontuchtzaak Jos Brech toch opgedoken

Beoordeling
Het oude dossier is toegevoegd aan de stukken in de huidige strafzaak tegen Brech. Het is van belang voor de beoordeling van de verdenking, stelt het OM. Alle omstandigheden en het beeld van Brech wegen daarbij mee.

Roethof noemt het een unicum dat het OM een 30 jaar oud dossier toevoegt aan een lopende strafzaak. Het bekendmaken daarvan is een ‘hernieuwde poging’ Brech in een kwaad daglicht te stellen, vermoedt hij.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen