Opknapbeurt van gevangenis Sittard: 'Het is gewoon nodig'

Print
Opknapbeurt van gevangenis Sittard: 'Het is gewoon nodig'

Afbeelding: Peter Schols

Sittard / Zuid-Limburg - Gevangenis De Geerhorst in Sittard wordt flink onder handen genomen. Dit jaar worden vier luchtplaatsen aangepakt, volgend jaar krijgen onder meer de cellen een opfrisbeurt.

Het gebouw van de gevangenis in Sittard is toe aan een opknapbeurt. "Vanwege het intensieve gebruik en de leeftijd van het gebouw (1990, red.) is het gewoon nodig", zegt Robert Meijer van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Meijer: "Op dit moment wordt er gewerkt aan de luchtplaatsen. Gedetineerden zullen weinig merken van de werkzaamheden. De vier binnenpleinen worden in drie maanden tijd om en om aangepakt."

Looppaden
De wat troosteloos ogende luchtplaatsen met afgetrapt gras en asfalt worden afgegraven. Daarvoor in de plaats komt nieuwe bestrating en schaduwbeplanting. "Op dit moment is het nog een heel sobere luchtplaats. Dat blijft het ook wel, maar het is de bedoeling dat er wat looppaden komen, zodat de gedetineerden kunnen wandelen of hardlopen", aldus Meijer.

Opfrissen
Naast de luchtplaatsen worden dit jaar ook de personeelsgarderobe en de visitatieafdeling (waar gedetineerden worden gecontroleerd als ze binnenkomen) verbouwd en uitgebreid. Voor volgend jaar staat een renovatie van de meldkamer op de planning, alsmede het schilderen van de buitengevel en het aanbrengen van nieuwe gevelplaten. De cellen krijgen ook een opfrisbeurt, voor de schilderwerkzaamheden worden gedetineerden ingezet. "Er worden geen gevangenen overgeplaatst tijdens de werkzaamheden", zegt Meijer.

Kostenplaatje
Voor toezicht op de bouwwerkzaamheden is extra personeel aan het werk gezet. Meijer: "Dat zijn mensen van de Penitentiaire Inrichting, maar ook van gekwalificeerde beveiligingsbedrijven die we daarvoor inhuren." Wat de kosten van de verbouwing zijn, kan Meijer op dit moment niet zeggen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen