Bij de Oranjevrouwen is alles anders dan vier jaar geleden

Print
Bij de Oranjevrouwen is alles anders dan vier jaar geleden

Afbeelding: Nik Kok

De Oranjevrouwen spelen vrijdagavond de cruciale interland tegen Zwitserland voor een plek op het WK. Precies vier jaar geleden zat Nederland in het hetzelfde schuitje. Toen moest er in de play-offronde met Italië worden afgerekend.

Inmiddels is er ontzettend veel veranderd bij de Oranjevrouwen die destijds ook de eerste wedstrijd in huis afwerkten. Nederland had er toen een teleurstellend EK (eerste ronde uitgeschakeld) op zitten maar was tegen Italië licht favoriet. De huidige bondscoach Sarina Wiegman zag als assistent van de toenmalige bondscoach Roger Reijners dat de Italiaanse vrouwen verrassend op voorsprong kwamen in het niet geheel uitverkochte Kyocera Stadion. De toen steeds bekender wordende Vivianne Miedema trok de stand gelijk (1-1) maar verder kwam Oranje niet. Vijf dagen later in Verona kwam Nederland beter voor de dag. Daar werd na een 2-1 overwinning het eerste WK-ticket in de historie binnengesleept.

Wereld van verschil
Wiegman zei het voorafgaand aan de wedstrijd tegen Zwitserland al: "Het is een wereld van verschil met toen. Speelsters zijn veel volwassener. Ze hebben meer ervaring en spelen bij buitenlandse clubs.”

Dat is ontegenzeggelijk zo: Het basisteam van toen telde liefst vijf speelsters uit de Nederlandse competitie. Vanavond tegen Zwitserland speelt alleen Kika van Es in die minder hoog aangeschreven vaderlandse competitie.

Barcelona
Vivianne Miedema had pas net haar eerste stap in het buitenland gezet (bij Bayern München). Lieke Martens kon nog anoniem over straat in Nederland en Zweden (het land waar ze toen voetbalde) terwijl Stefanie van der Gragt, die er vrijdagavond niet bij is vanwege een blessure, qua club misschien wel de fraaiste transformatie meemaakte. In 2014 speelde ze nog bij in Velsen-Zuid Telstar, vier jaar later verdedigt ze de clubkleuren van Barcelona. Een andere ster van nu, Jackie Groenen, twijfelde zelfs nog tussen een interlandcarrière van België of Nederland

Er is nu hoop op beter resultaat dan die 1-1 van toen tegen Italië zoals er ook de verwachting is dat Nederland op het WK uiteindelijk beter gaat presteren. De bleue Oranjevrouwen kwamen op het WK in Canada niet verder dan de achtste finales. Wat dat betreft is het te hopen dat Zwitserland een minder gestage ontwikkeling heeft meegemaakt de laatste jaren. Zij kwam toen in Canada een ronde verder.