'De Halve van Ell is echt 21.097,5 meter lang'

Print
'De Halve van Ell is echt 21.097,5 meter lang'

Afbeelding: Jos Smeets

Ell - Vraag een willekeurige voorbijganger in Leudal naar de betekenis van het begrip ‘de Halve van Ell’ en de kans zal niet bijster groot zijn dat er dan een correct antwoord volgt. Tref je echter mensen die bekend zijn met het wereldje van het hardlopen dan weten zij zonder aarzelen te vertellen dat het hier de halve marathon van Ell betreft. Een wedstrijd waaraan ieder jaar veel hardlopers uit Midden-Limburg aan deelnemen.

Volgens een oude Griekse legende snelde ooit een Griekse soldaat van Marathon naar Athene om daar aangekomen te vertellen dat het Griekse leger de Perzen had verslagen. Na die mededeling viel hij dood neer. Hij had dan ook 42 kilometer en 195 meter rennend afgelegd. In Ell wordt op zondag 25 november de helft van deze legendarische afstand gelopen. “Exact 21.097,5 meter,” vertelt Jos Smeets, “de afstand is nauwkeurig door de Atletiek Unie vastgesteld.” Jos Smeets, zelf ook nog altijd actief loper, is lid van Lopersgroep de Grenslaupers uit Stramproy. Hij is een van de drijvende krachten achter de organisatie van dit jaarlijkse loopevenement. Jos Smeets die in het verleden ook aan heel wat hele en halve marathons heeft deelgenomen vertelt enthousiast over de dertigste halve marathon van Ell die dit jaar op een vernieuwd parcours gelopen zal worden. Een parcours dat geheel gelegen is op het grondgebied van de gemeente Leudal. Omdat de halve marathon ooit gestart is als ‘de Halve van Swartbroek’ lag het oude parcours nog gedeeltelijk in het Weerterland. Over de medewerking en de proactieve opstelling van de medewerkers van de gemeente Leudal heeft Smeets alleen maar lof, want samen met de natuurlijk onontbeerlijke sponsoren faciliteert de gemeente Leudal dit sportieve evenement ruimhartig. Volgens Smeets is er door de jaren heen heel wat veranderd aan ‘de Halve van Ell’. Smeets: “De afstand is natuurlijk nog altijd hetzelfde maar onze startplaats is van Swartbroek naar Ell verplaatst, het parcours is aangepast en we lopen nu op zondag in plaats van op zaterdag en dat trekt duidelijk meer deelnemers. Onze tijdregistratie is geheel geautomatiseerd zodat de wedstrijdleiding direct na afloop van de wedstrijd de uitslag bekend kan maken. In het verleden moesten de lopers hier vaak héél lang op wachten. Jos Smeets denkt dat de ‘Halve van Ell’ ook in de nabije toekomst op de loopkalender zal blijven staan. “Hardlopen is weer helemaal ‘hot’ al valt het mij wel op dat de gemiddelde leeftijd van de lopers oploopt. Onze halve marathon wordt redelijk laat in het seizoen gelopen en het is dan natuurlijk wel wat kouder dan in de lente of de zomer. Voor de meeste lopers is dat geen bezwaar; ze lopen graag onder wat frissere omstandigheden. We hebben inmiddels al heel wat aanmeldingen uit binnen- en buitenland binnen. Aan deze editie zullen ook een aantal lopers uit Noord-Afrika deelnemen en dat zijn meestal snelle jongens.”

Voor de komende dertigste editie kunnen de deelnemers voor alle afstanden (1.1km, 7.7km, 12,5km en 21.1km) voorinschrijven tot en met 19 november via www.inschrijven.nl. Na-inschrijven kan tot 20 minuten voor de start. Meer informatie over ‘de Halve van Ell’ op: www.degrenslaupers.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →