Vastelaovesvereniging Jocus schenkt Venlo twee kunstwerken

Print
Vastelaovesvereniging Jocus schenkt Venlo twee kunstwerken

De Krijger, een cadeau van Jocus. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg - Wie jubileert trakteert: Jocus schenkt de stad twee kunstwerken, waaronder de Krijger. Wat de gemeente Venlo niet lukte, lukt de carnavalsvereniging wel.

Het beeld van Rik van Rijswick werd in 2013 geplaatst op de Kop van de Weerd en zou vijf jaar blijven staan. De blikvanger werd omhelsd door inwoners en bezoekers, waarop de gemeente probeerde het kunstwerk te kopen. Ze vond de vraagprijs echter te hoog, waarop Van Rijswick besloot het beeld in 2015 terug te halen naar zijn woonplaats Beesel.

Blij maken
Gezien de ophef die het vertrek van het kunstwerk veroorzaakte, verwacht voorzitter Roel Versleijen van Jocus veel mensen gelukkig te maken met het geschenk. Het beeld is overigens gekocht door Jocus en blijft dus in Venlo. Het wordt betaald met giften van bedrijven, instellingen en personen die anoniem willen blijven. De provincie doet een duit in het zakje en de gemeente zorgt voor het vervoeren en plaatsen van het kunstwerk.

Symbool
De geldschieters tasten zó diep in de buidel dat Jocus nog een tweede kunstwerk kan aanbieden: De Haan. Het wordt eveneens gemaakt door Van Rijswick en op de elfde van de elfde in 2019 onthuld aan de Keulsepoort, richting NS-station. De haan is het beeldmerk van Jocus en symboliseert de kracht en trots van de stad. Het werk wordt gemaakt met herbruikbare materialen die kenmerkend zijn voor de Venlose industrie, zoals glas, gietmallen, ventilatorbladen en printeronderdelen.