Venlo draait diverse bezuinigingen terug

Print
Venlo draait diverse bezuinigingen terug

Het stadhuis van Venlo. Afbeelding: De Limburger

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg - Venlo bezuinigt in 2019 nog niet op het Kunstencentrum, sporttarieven, culturele activiteiten, diverse uitgaven aan de openbare ruimte en het armoedebeleid. De coalitiepartijen in Venlo gaan daarmee tegen de wens van het eigen gemeentebestuur in om de reserves niet aan te spreken.

De coalitiepartijen EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus draaiden vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling diverse voor 2019 voorgenomen bezuinigingen van in totaal 628.000 euro terug. De partijen betalen dat door geld uit de reserves te halen. De partijen zien ruimte omdat Venlo vorig week een onverwachte meevaller van bijna 22 miljoen euro van het Rijk kreeg als compensatie voor de zorgtekorten van de afgelopen jaren.

Ingeteerd
Wethouders Frans Schatorjé, tevens leider van de coalitie, en Ad Roest (Financiën) raadden de ingreep van de coalitiepartijen af. Schatorjé wees de partijen erop dat vanwege de slechte financiële situatie van de gemeente eerder dit jaar is afgesproken dat alle financiële meevallers ten goede moeten komen van het eigen vermogen. "Wij begrijpen dat dit vanwege de 21,7 miljoen in een ander daglicht kan komen te staan. Maar dit is slechts een eenmalige compensatie. We hebben afgelopen jaren 45 miljoen ingeteerd.”

De coalitiepartijen willen komend jaar met het college nieuw beleid opstellen op het gebied van sport, kunst en cultuur. En voor 1 juli beslissen wat er gebeurt met bezuinigingen in de genoemde sectoren tussen 2020 en 2022. Die blijven vooralsnog staan.

'Greep uit de kas'
De keuze van de coalitiepartijen leidde tot onbegrip bij de oppositie. "We zijn verbijsterd dat afspraken over financiële discipline uit het coalitieakkoord niet worden nagekomen”, zei fractievoorzitter René Dings van de VVD. "Het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn. Deze coalitie gaat de problemen uit de weg. Dit is een greep uit de kas.” Tom Verhaegh (CDA) wees erop dat duizenden mensen bij culturele verenigingen en sportclubs in onzekerheid blijven over bezuinigingen vanaf 2020 die overeind blijven.

De coalitiepartijen bestreden dat er een greep in de kas wordt gedaan. "Er gaat nog steeds heel veel geld naar de reserves”, zei Hay Janssen (PvdA). "Maar we willen wel de leefbaarheid in stand houden. We gaan 2019 gebruiken om fatsoenlijk beleid neer te zetten.”

Armoedebeleid
De oppositiepartijen CDA, VVD, PVV en D66 stelden voor de bezuinigingen op sport en cultuur voor de komende jaren te schrappen. De oppositie wilde dit dekken door onder andere te besparen op armoedebeleid, de gemeentelijke organisatie en de verlaging van de hondenbelasting terug te draaien. De coalitie steunde dit voorstel niet.

De voorgenomen sluiting van zwembad De Wisselslag in Blerick per 1 januari 2020 blijft overeind. Wel zegde wethouder Alexander Vervoort (Sport, SP) vrijdag toe om voor komende zomer een plan voor het gemeentelijk zwembad op te stellen. Daarin kan het gaan om renovatie, nieuwbouw in Blerick of op een andere plek of privatisering.

De teruggedraaide bezuinigingen voor 2019:

Kunstencentrum: 111.000 euro
Wijkgericht Werken: 100.000 euro
Armoedebeleid: 100.000 euro
Sporttarieven: 100.000 euro
Service Groen en Civiel: 150.000 euro
Duitslandagenda: 20.000 euro
Fietsen langs de Maas: 17.000 euro
Culturele activiteiten en projecten: 30.000 euro

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen