Maastrichtse coffeeshops tegen pilot staatswiet

Print
Maastrichtse coffeeshops tegen pilot staatswiet

Afbeelding: Archief De Limburger

Maastricht / Itteren / Zuid-Limburg - De Maastrichtse coffeeshops weigeren mee te werken aan de landelijke pilot met staatswiet. Dat hebben ze burgemeester Annemarie Penn-te Strake laten weten.

De gemeente Maastricht meldde zich eind vorig jaar actief voor een van de pilots ‘regulering wietteelt’. Het betreft een landelijk experiment dat de wietproductie uit de illegaliteit moet halen. De gemeente polste de coffeeshophouders twee weken geleden, maar kreeg een afwijzing. Woordvoerder namens de coffeeshophouders Marc Josemans: "Als we naar de positieve resultaten in landen als Uruguay, enkele Amerikaanse staten en Canada kijken, rest alleen legalisering.”

Het Nederlandse experiment noemt hij in een brief aan de gemeenteraad ‘een smakeloos compromis van het huidige kabinet’. "Het smoort doelbewust iedere ­mogelijkheid tot succes in de kiem”, zegt hij.

Beperkt
Josemans meent dat het experiment nog meer mensen de illegaliteit injaagt. "Er mag door de deel­nemende coffeeshops geen buitenlandse hasj worden verkocht. Ook word je beperkt in het aanbod. Verder klantenverlies is voor de Maastrichtse coffeeshops financieel niet meer te dragen, maar ook voor de burgemeester niet te verantwoorden.”

De gemeente Maastricht reageert heel kort: "We kennen op dit moment de definitieve randvoorwaarden voor het experiment nog niet. We kunnen daarom geen inschatting maken over de gevolgen van het afhaken van de coffeeshophouders.” Sinds 2012 hanteert Maastricht het zogeheten ingezetenencriterium, om buitenlandse (met name Franse en Belgische) drugstoeristen te weren. Alleen wie in Nederland woont, mag in coffeeshops cannabis kopen.

Overlast gedaald
Volgens een recent onderzoek van criminoloog Hans Nelen is hierdoor in Maastricht de zichtbare overlast van drugsrunners en ‘verdwaalde’ buitenlandse kopers fors gedaald. Tegelijk is de kennis over drugsproblematiek en drugsgerelateerde criminaliteit fors afgenomen.

Dat laatste klopt volgens Marc Josemans zeker. "Veel klanten zijn niet meer teruggekeerd in de coffeeshops. Door de terugloop van omzetten sinds 2012 kunnen wij berekenen dat wij nog slechts goed zijn voor 35 procent van de totale omzet. 65 procent moet bijgevolg illegaal verkocht worden. Dat was volgens een onderzoek van OWP Research in 2011 maar 14 procent.”

‘Versoepel het ingezetenencriterium’
De coffeeshophouders willen af van de eis dat klanten naast hun legitimatie ook een uittreksel uit het bevolkingsregister moeten tonen. Deze extra eis geldt alleen in Sittard en Maastricht.
Woordvoerder Marc Josemans: "Dit zorgt aan de voordeur van onze coffeeshops voor lange discussies, irritatie en uiteindelijk voor risico’s als deze mensen dan toch maar worden toegelaten op basis van aanvullende informatie zoals een verzekeringsbewijs of een lidmaatschapskaart van de voetbalclub.” Burgemeester Penn kan besluiten het tonen van het uittreksel uit het bevolkingsregister niet langer te verplichten. "Dan moet ze een paar honderd Maastrichtenaren die in Lanaken wonen voor lief nemen. Maar Penn werkt precies volgens de wet.”
De gemeente Maastricht stelt: "Zolang er geen helderheid is over hoe het verdergaat, houden we vast aan bestaand beleid.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →