Opknappen oude lts Cadier en Keer gaat miljoenen kosten

Print
Opknappen oude lts Cadier en Keer gaat miljoenen kosten

De voormalige lts is toe aan een grondige opknapbeurt. Afbeelding: peter schols

Maastricht / Itteren / Cadier en Keer / Noord-Limburg / Zuid-Limburg - De voormalige lts van huize Sint-Joseph in Cadier en Keer staat er slecht bij. Het opknappen van dat gebouw gaat vele miljoenen kosten, vreest de gemeente Eijsden-Margraten. Alterius, de huidige gebruiker, is naarstig op zoek naar mede­bewoners.

De plek is uniek, het enorme gebouw uitzonderlijk. "Zoveel ruimte op zo’n mooie locatie krijgen we bij nieuwbouw nooit meer terug”, zegt Taco Bisscheroux, bestuurder bij stichting Alterius.

Nijpend
Maar de voormalige lts aan de rand van Cadier en Keer staat er slecht bij. De situatie wordt zo nijpend dat de knoop moet worden doorgehakt, constateert wethouder Jos Custers van Eijsden-Margraten: renoveren of slopen?

Alterius geeft in de oude technische school praktijklessen aan jongvolwassenen die een vak willen leren. Timmeren, metselen, auto’s repareren, parken en tuinen verzorgen. Het gaat vaak om leerlingen die wat extra begeleiding nodig hebben, ook op sociaal vlak. Ook statushouders worden er opgeleid.

Bisscheroux wil graag in het gebouw blijven. In elk geval de eerstkomende tien jaar. "Langer kun je niet vooruitkijken”, zegt hij. "De tijd dat je prognoses voor dertig, veertig jaar kon loslaten op scholen ligt definitief achter ons.”

Leerproject
Alterius is bereid om zelf geld en energie te steken in het opknappen van het gebouw. Bisscheroux wil er meteen een leerproject van maken, waarbij leerlingen - eigen cursisten, maar ook van andere regionale opleidingscentra - meehelpen bij de renovatie. "Dat drukt de kosten.”

Desondanks wordt het een dure klus, vreest Custers. "Het kost miljoenen om het gebouw weer aan de maat te brengen”, verwacht hij. Daar staan volgens Bisscheroux overigens ook stevige opbrengsten tegenover: "Als wij jaarlijks honderd mensen uit de WW houden, scheelt dat de overheid al gauw twee miljoen euro.”

Het is voor Custers wel duidelijk dat Alterius dat niet in zijn eentje kan opbrengen. De gemeente zoekt daarom samen met de onderwijs­instelling naar medehuurders voor de ruimten die Alterius zelf niet ­nodig heeft. "Het gebouw is groot genoeg”, constateert Bisscheroux.

De gemeente wil wel zekerheid. Huurders moeten zich contractueel voor een langere periode verbinden aan het gebouw, zegt Custers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →