Project Limburgs Landschap slaagt: oeverkruid is terug in Noord-Limburg

Print
Project Limburgs Landschap slaagt: oeverkruid is terug in Noord-Limburg

Afbeelding: DG/Natuurgids

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep - In het Maasduinengebied is natuurbeheersorganisatie Limburgs Landschap erin geslaagd het zeldzame oeverkruid (Littorella uniflora) weer te introduceren.

Die plant staat op de rode lijst en is dus zeer bijzonder. voor Limburgs Landschap is het opnieuw voorkomen van het oeverkruid een bewijs dat de natuurherstelprojecten slagen. 

De natuurorganisatie beheert waardevolle gebieden in Limburg. Door aankoop van gronden worden natuurgebieden aan elkaar gekoppeld. Door losse gebieden te verbinden tot één groter natuurgebied  wordt de soortenrijkdom gestimuleerd.

Herstel
In de Maasduinen in Noord-Limburg zijn akkers en weilanden omgevormd tot heide en vennen. Het oeverkruid komt voor in zogeheten zwak gebufferde vennen. Die vennen waren ooit normaal in Limburg, maar verdwenen bijna allemaal in de afgelopen eeuw. Het is Limburgs Landschap op meerdere plekken gelukt dit type ven te herstellen. Tussen Heijen en Bergen is de ooit verdwenen soort weer aangetroffen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen