Venray wil oude school de Toverbal voorlopig niet slopen

Print
Venray wil oude school de Toverbal voorlopig niet slopen

Afbeelding: iStock

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venray / Geijsteren / Noord-Limburg - Het voormalige schoolgebouw van de Toverbal aan de Ursulastraat in Venray wordt voorlopig niet gesloopt. De gebruikers hoeven niet weg.

Dat is althans het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders van Venray doet aan de gemeenteraad, die moet besluiten wat er met het voormalige schoolgebouw gaat gebeuren.

Fusie
Het schoolgebouw is eind jaren zestig gebouwd en was jarenlang het onderkomen van de Toverbal, een fusieschool van De Kemp en de Dr. Poelsschool. In 2016 besloot het schoolbestuur dat de Toverbal vanwege een gebrek aan uitzicht op voldoende leerlingen moest fuseren met een andere school. De Toverbal telde toen nog 77 leerlingen. De groei had uit nieuwbouwwijk De Brabander moeten komen, maar uit deze nieuwbouwwijk kwamen gemiddeld vier kinderen per jaar. Sinds vorig jaar is de Toverbal samen met de basisschool in Landweert.

Enkele organisaties hebben sindsdien gratis onderdak gekregen aan de Ursulastraat. De Stichting Kruisen en Kapellen zit al sinds jaar en dag in de kelder, boven zitten nu Joutou, Go4it en kringloop Ont-Moeting. Vanaf 1 januari 2019 is de gemeente weer heer en meester over het pand en die piekert nu over de vraag wat er mee moet gebeuren. Volgens de gemeente zijn er nog geen plannen voor het gebied. Intussen is het gebouw wel dringend aan groot onderhoud toe. Sloop zou betekenen dat de huidige gebruikers heel snel op straat zouden komen te staan. Het gebouw leeg laten staan is, aldus de gemeente, niet wenselijk. Want een leeg gebouw wordt al snel illegaal bewoond, verpaupert en trekt ongedierte aan.

Anti-kraak
De voorkeur van de gemeente gaat uit naar het afsluiten van een overeenkomst met een anti-kraakorganisatie. Die zorgt dat het pand bewoond wordt door mensen en organisaties die in een contract vastleggen dat ze binnen een maand moeten vertrekken als de gemeente het pand nodig heeft. De huidige gebruikers komen in aanmerking voor een anti-kraakcontract.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →