Stein en Beek willen muziekonderwijs zelf regelen

Print
Stein en Beek willen muziekonderwijs zelf regelen

Afbeelding: iStock

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Zuid-Limburg - Stein wil samen met Beek bekijken hoe muzikale educatie kan worden voortgezet in de regio. Of mogelijk zelfs kan worden uitgebreid. Dit voor het geval bezuinigingen van Sittard-Geleen leiden tot het einde van Artamuse.

Het muziekonderwijs in de regio moet worden gecontinueerd en eventueel zelfs uitgebreid. Dat vindt de gemeenteraad van Stein, die samen met Beek en andere betrokken partijen wil gaan onderzoeken of hiervoor een levensvatbaar concept kan worden uitgewerkt.

De wens werd donderdag vervat in een unaniem onderschreven maar nog niet in stemming gebrachte ­motie van het CDA. Deze was een reactie op het voornemen van Sittard-Geleen zo fors op Artamuse te bezuinigingen dat deze muziekschool niet meer kan voortbestaan.

Brein
Alle fracties waren het met het CDA eens dat met name opgroeiende kinderen dergelijk onderwijs moeten kunnen volgen, omdat muziek een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van hun brein.

De motie werd op verzoek van het college aangehouden in afwachting van besluitvorming over de begroting 2019 in Sittard-Geleen komende week. Om deze sluitend te krijgen moet de stad zeer fors bezuinigen en het college stelt voor dit onder meer te doen door de financiële steun aan Artamuse vanaf 2020 gefaseerd af te bouwen.

Lees ook: Stekker uit muziekonderwijs? Kan dat zonder gevolgen?

CDA-fractieleider Eric Bours hield de raad voor dat cursisten uit Stein deelnemen aan 64 verschillende cursussen van het instituut, dat in Beek een schoolgebouw heeft. Een andere overweging om de motie in te dienen was dat een eventueel faillissement van Artamuse ook grote gevolgen zou hebben voor docenten, administratief personeel, cursisten en muziekverenigingen. Het CDA hield de raad verder voor dat in Stein en Beek wellicht andere ­accommodaties geschikt gemaakt konden worden voor muziekonderwijs door Artemuse.

Gevolgen
Wethouder Gina van Mulken (Cultuur, SB) vond de motie sympathiek maar wees er tegelijk op dat het personeel van Artemuse de status van ambtenaar had en een deel ook voor Stein werkte. Ze waarschuwde voor mogelijke financiële gevolgen voor Stein indien de gemeente als participant nu een eigen richting inslaat. Daarop wijzigde Bours zijn motie in die zin dat Stein en Beek niet meer specifiek samen met Artemuse zouden gaan werken aan een nieuw concept voor muziekonderwijs maar met ‘andere stakeholders’. Uiteindelijk hield hij de motie aan tot na de begrotingsvergadering in Sittard-Geleen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen