Beek draait sociale bezuinigingen terug

Print
Beek draait sociale bezuinigingen terug

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek - De gemeenteraad van Beek heeft de voorgestelde bezuinigingen op onder meer ouderentoeslag teruggedraaid.

In de conceptbegroting van de gemeente Beek, die donderdag voorlag aan de raad, werd voorgesteld de komende vier jaar de ouderentoeslag af te bouwen, de korting op de individuele inkomenstoeslag te schrappen en de draagkracht in het minimabeleid terug te brengen van 120 naar 110 procent. Pijnlijke maatregelen die vooral inwoners treffen die toch al niets merken van de economische vooruitgang, stelden alle partijen vrijdag tijdens de raadsvergadering.

Amendement
Gedurende de vergadering kwamen de fracties in de Beekse gemeenteraad gezamenlijk tot een amendement om de voorgestelde bezuinigen te schrappen. "Historisch”, noemde CDA-fractievoorzitter Rob Schwillens de unanieme ­instemming. "Hier kunnen veel ­gemeenten een voorbeeld aan nemen.”

De dekking voor de teruggedraaide maatregelen moet komen uit bezuiniging op het gemeentelijk groenonderhoud. Daarnaast worden omgevingsvergunningen duurder voor inwoners van Beek. In plaats van 58 procent moet de burger straks 69,5 procent van de kosten voor het ­verstrekken van een omgevings­vergunning betalen.

Verenigingen
Ook de bezuiniging op subsidies van Beekse verenigingen werd vrijdag teruggedraaid. In plaats daarvan moet de rol van verenigingen in de exploitatie van sportlandgoed De Haamen worden versterkt.

Dat het college van Beek alsnog voor een lastige taak staat, is duidelijk. De gemeente moet hoe dan ook gaan bezuinigen en heeft zich in de begroting voor forse taakstellingen op het sociaal domein geplaatst, oplopend van 150.000 euro in 2019 tot 350.000 euro in 2022.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen