Speciale cafés voor (aanstaande) moeders in Heerlen

Print
Speciale cafés voor (aanstaande) moeders in Heerlen

Afbeelding: iStock

Heerlen / Hoensbroek - Op drie plekken in Heerlen komen volgend jaar cafés waar (aanstaande) moeders met vragen terechtkunnen.

Deze ontmoetingsplaatsen - de wijken moeten nog worden bepaald - maken deel uit van het negentien actiepunten tellend plan Kansrijk van start om kinderen de eerste duizend dagen van hun leven zo’n stevig ­mogelijke basis te geven.

Armoede
De kans dat kinderen in Heerlen opgroeien in armoede is bijna twee keer zo groot als in de rest van het land. Kinderen die opgroeien in een kansarme omgeving is een probleem van generaties, weet de initiatiefnemer van dit ‘deltaplan voor gezonde zwangerschappen’, wethouder Jordy Clemens (Jeugdzorg, SP). "De trendbreuk is pas te zien als de kinderen van nu zelf kinderen krijgen.”

Het idee is om zelfs al vrouwen in een kansarme situatie die graag zwanger willen worden te bereiken. Zo sluit Heerlen aan bij het landelijke project Nu niet zwanger. Daarbij worden de gevolgen van een zwangerschap besproken met vrouwen die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking of een psychische aandoening. In enkele gevallen kan gratis anticonceptie worden verstrekt.

Onderzoek
Voor vrouwen die graag zwanger willen worden, is er het programma Top Mama, een onderzoek dat wordt uitgevoerd door Maastricht UMC+.

Daarbij worden aanstaande moeders begeleid bij het aanleren van een gezondere levensstijl, zodat hun kind gezond ter wereld komt. De periode voor de conceptie en de eerste drie maanden van de zwangerschap zijn namelijk cruciaal voor de ontwikkeling van een kind.Een ander project zijn de ooievaarmoeders: ervaren moeders die ­jonge moeders begeleiden. Ook zij beginnen volgend jaar. De gezinnen doen op vrijwillige basis mee, niks wordt opgedrongen.Bij het door de provincie gesteunde plan zijn alle instellingen die met baby’s en kinderen te maken ­hebben betrokken, van de verloskun­dige tot de bibliotheekmedewerker.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →