Extern onderzoek naar prestatiecijfers Arriva

Print
Extern onderzoek naar prestatiecijfers Arriva

Afbeelding: Harry Heuts

Midden-Limburg - Er komt een extern onderzoek naar de prestaties van Arriva. Dat beloofde Hubert Mackus vrijdag, op aandringen van PvdA die de vervoerder beticht van gesjoemel met de cijfers.

Statenlid Aleida Berghorst (PvdA) krijgt ‘signalen’ dat streekvervoerder Arriva goochelt met prestatiecijfers, zei ze vrijdag in Provinciale Staten. Zo zouden kapotte bussen toch de weg op worden gestuurd, omdat het bedrijf er financieel op wordt afgerekend als ritten uitvallen. De PvdA pleitte voor een extern onderzoek naar de gang van zaken.

Monitoren
Gedeputeerde Hubert Mackus (Openbaar Vervoer) ontkent die aantijgingen met klem. Volgens hem zitten de prestatieafspraken met Arriva anders in elkaar en kan de provincie dergelijke zaken bovendien nauwkeurig monitoren.

Toch zegde hij toe dat door een extern bureau onderzocht zal worden of de afspraken die in het verleden in de concessie zijn vastgelegd, worden nageleefd. Het gaat dan niet alleen om rituitval en punctualiteit, maar bijvoorbeeld ook om service en kaartverkoop. "Dat doen we niet op basis van klachten of vanwege een andere concrete aanleiding. Ik heb het verzoek van de PvdA aangehoord. Het is twee jaar geleden dat Arriva van start gegaan is. Na een inwerkperiode vind ik het nu tijd om te toetsen of voldaan wordt aan alle eisen zoals we die in het contract hebben vastgelegd.”

Elektrificatie
Klachten gaan volgens Mackus vooral over de Maaslijn, de spoorverbinding tussen Nijmegen en Roermond. Zijn verklaring is dat de geplande elektrificatie op dat traject op zich laat wachten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen