Wisselende stijgingen van premies bij zorgverzekeringen

Print
Wisselende stijgingen van premies bij zorgverzekeringen

Afbeelding: iStock

De premie van de basisverzekering van Menzis stijgt met 3 euro naar 122 euro per maand. De premie van de basisverzekering van zorgverzekeraar VGZ voor 2019 komt uit op 120,95 euro.

Menzis met zo'n 2,2 miljoen leden ziet de zorgkosten toenemen, maar dat leidt volgend jaar niet tot de voorspelde stijging van 10 euro per maand die het kabinet voorrekende, laat Menzis weten.

Reserves
"Het liefste zouden we de premie niet laten stijgen, maar dat is gezien de oplopende zorgkosten niet verstandig. Het is echter wel gelukt de stijging te beperken", zegt financieel directeur Frank Janssen van Menzis. "Dat is omdat we samen met zorgaanbieders de kosten weten te beperken en omdat Menzis een deel van de reserves gebruikt om de premie betaalbaar te houden."

Menis verwacht dat de zorgkosten de komen de jaren fors blijven stijgen. "Het is voor ons én voor zorgaanbieders de uitdaging om de zorg betaalbaar te houden", zegt Janssen.

Laagste
Bij VGZ stijgt de maandpremie vergeleken met 2018 met 4,75 euro. Dat is ruim de helft minder dan het ministerie van VWS eerder aankondigde, laat VGZ weten.

De zorgverzekeraar zegt dat het de premiestijging lager heeft weten te houden door de effecten van de zogenoemde Zinnige Zorg-strategie en door het verlagen van de eigen bedrijfskosten met 7 procent. VGZ, met 2,1 miljoen leden, heeft onder de grote zorgverzekeraars de laagste premie.

CZ liet vrijdag weten dat de premie uitkomt op 124,80 euro.
 

Premieoverzicht zorgverzekering 2019

null

Databron: Independer.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →