Amber Alert klaagt politie aan om aanbesteding van het vermiste-kinderenalarm

Print
Amber Alert klaagt politie aan om aanbesteding van het vermiste-kinderenalarm

Afbeelding: ANP

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek - Amber Alert heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nationale Politie, die van plan is het vermiste-kinderenalarm te gaan aanbesteden.

De dienst is bang dat de opsporing van vermiste kinderen daardoor in gevaar komt. De zaak dient op 23 november in Roermond.

Zorgvuldigheid
Amber Alert wil dat de bestuursrechter bekijkt of de politie wel de nodige zorgvuldigheid in acht neemt bij het besluit om het opsporingsalarm 'in de uitverkoop te zetten', laat oprichter Frank Hoen uit Beek zaterdag weten. Hij heeft twijfels over de doelen en gemaakte keuzes. Zijn bezorgdheid wordt gedeeld door verschillende Tweede Kamerleden, onder meer van VVD en PvdA.

Lees ook: Grondlegger Amber Alert: 'Het gaf mij richting’

Verplicht
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei vorig jaar dat de opsporingsdienst niet hoeft te vrezen voor het voortbestaan. Hij noemde het een goed systeem dat zich heeft bewezen, maar dat aanbesteding nu eenmaal verplicht is. De overheid betaalt elk jaar een miljoen euro om Amber Alert in de lucht te houden. De hoogte van het bedrag verplicht tot het uitschrijven van een Europese aanbesteding.

Lees ook: Amber Alert vreest openbare aanbesteding

Amber Alert bestaat zondag tien jaar. In die jaren is het 25 keer door de politie ingezet bij de zoektocht naar vermiste kinderen. Criteria voor het uitgeven van een Amber Alert zijn dat het om een minderjarige moet gaan en dat er sprake kan zijn van levensgevaar. De informatie wordt verspreid via social media, sms, e-mail, radio, tv en reclameschermen langs snelwegen en bereikt 12 miljoen mensen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen