Afnemend signaal zwarte doos ramptoestel Lion Air

Print
Afnemend signaal zwarte doos ramptoestel Lion Air

Afbeelding: AFP

De zoektocht in de Javazee naar de cockpitvoicerecorder van het verongelukte passagiersvliegtuig van Lion Air wordt bemoeilijkt door een langzaam afnemend geluidssignaal.

"Het signaal is moeilijk op te vangen en is aan het verdwijnen", zegt Haryo Satmiko van het Nationaal Comité voor Transportveiligheid in Indonesië.

Luchtstromen
Nieuwe en meer gevoelige apparatuur wordt nu ingezet om alsnog de tweede zwarte doos met gegevens van gesprekken in de cockpit terug te vinden. Eerder werd de andere zwarte doos van het toestel geborgen, waarin de vluchtgegevens zijn opgeslagen.

De vrijwel nieuwe Boeing 737 MAX 8 van Lion Air stortte eind oktober kort na het opstijgen neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen om. Indonesische autoriteiten vermoeden dat een specifieke sensor een defect had, waardoor onjuiste informatie over luchtstromen werden doorgegeven. Dit kan leiden tot overtrek, ook wel stall genoemd, waarbij de vleugels hun draagkracht verliezen en het toestel snel gaat dalen of uit de lucht valt. Fabrikant Boeing heeft luchtvaartmaatschappijen en piloten uitgelegd hoe dat kan worden voorkomen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →