Trump en Macron: meer NAVO-kosten Europa

Print
Trump en Macron: meer NAVO-kosten Europa

Afbeelding: AFP

De presidenten Emmanuel Macron en Donald Trump zijn het erover eens dat de Europese bijdrage aan de NAVO moet worden verhoogd. Dat zeiden de wereldleiders zaterdag voor hun ontmoeting in het Élysée in Parijs, waar de Amerikaanse president te gast is bij de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

"Het is oneerlijk dat de Europese veiligheid alleen door de Verenigde Staten gewaarborgd wordt", aldus de Franse president. "Daarom denk ik dat we meer Europese verdediging nodig hebben."

Trump voegde eraan toe dat de kostenverdeling "eerlijk" moet zijn. Amerika wil betrokken blijven bij de verdediging van Europa, "maar andere landen moeten ook helpen", zei Trump.

Beledigend
Vrijdag hekelde de Amerikaanse president nog de suggestie van Macron dat Europa een eigen leger zou moeten oprichten om zich te beschermen tegen potentiële vijanden, waaronder de VS. Hij noemde dat op Twitter "zeer beledigend".

Bij de ontmoeting tussen de wereldleiders komen waarschijnlijk het handelsconflict met de EU, de boycot van Iran en de oorlogen in Syrië en Jemen aan de orde.