Ivo's Formule 1-blog: Naar Brazilië voor het vlees

Print
Ivo's Formule 1-blog: Naar Brazilië voor het vlees

Afbeelding: De Limburger

BLOG - De Grand Prix van Brazilië heeft zowat alles om juist niet naartoe te gaan. Het begint natuurlijk al met een lange vliegreis in een propvolle jet en een medepassagier voor je die zijn stoel in de uiterste stand zet, waardoor het schermpje waarop je juist een speelfilm aan het bekijken bent zowat in je oogkassen belandt.

Net uit de opgevouwen zithouding na aankomst de benen weer eens gerekt en de lange rij voor de douane getrotseerd, staat de volgende martelgang te wachten: de taxirit naar het hotel.

Een traject van amper dertig kilometer, maar omdat de gemiddelde snelheid tussen al dat bumper-aan-bumper rijdende blik en roetzwarte uitlaatgassen spuwende vrachtwagens niet boven die van een freewheelende fietser uitkomt, rol je ruim twee uur later met knallende koppijn desolaat uit de taxi om de hotelkamer op te zoeken.

Daarmee is de ellende niet voorbij. De dagelijkse rit van en naar het circuit is ook een belevenis en vergt enige voorzichtigheid. Interlagos is niet de wijk om vrolijk doorheen te wandelen. De weg ernaartoe leidt langs provisorisch in elkaar gemetselde optrekjes, golfplaten daken, straattentjes waar de barbecue aan staat om maïskolven te roosteren, aftandse garages die dienstdoen als buurtsuper en met plastic doeken afgeschermde winkeltjes waar het aanbod varieert tussen van de vrachtwagen gevallen flat screen-tv’s en moertjes en boutjes. De taxirit van en naar het circuit is op die manier een belevenis, die je best deelt met minstens één andere collega. Op alleen reizen heerst een taboe, zeker als je bewapend bent met dure elektronische apparatuur.

Wat is dat dan waarom de Formule 1-familie toch weer elk jaar opgewonden de koffers pakt om naar São Paulo af te reizen? Voor een enkeling zijn het de immens shopping malls, prominent gedrapeerd tussen een enorme zee van duizenden wolkenkrabbers. Daar dus, waar het nog enigszins veilig oogt, al was het maar omdat je er struikelt over zwaarbewapende security-mannen. Ook het circuit mag er zijn. Een tikje versleten, maar dat past bij de omgeving en hoort bij de entourage. De sfeer is er fenomenaal én – iets om in het achterhoofd te houden als het voortbestaan van de Grand Prix van Brazilië ter discussie staat - er zijn legio gedenkwaardige races gehouden. Mooi, maar het gros komt steeds weer naar de Braziliaanse metropool terug voor het vlees. Het vlees van de befaamde Fogo de Chão wel te verstaan, een keten van exclusieve restaurants waar zowat elk deel van een rund op verfijnde manier bereid aan spiezen wordt opgediend. Hier komt zelfs de niet-vleesliefhebber aan zijn trekken en zorgen de verwende smaakpapillen ervoor dat alle ergernissen over lange vliegreizen en files bliksemsnel verdwijnen.