'Opgerold terreurnetwerk had Pride Amsterdam als mogelijk doelwit'

Print
'Opgerold terreurnetwerk had Pride Amsterdam als mogelijk doelwit'

Afbeelding: Politie/still uit video

Het terroristische netwerk dat eind september in Weert en Arnhem werd opgerold keek naar Pride Amsterdam, voorheen de Gay Pride, als mogelijk doelwit.

De opgepakte hoofdverdachte heeft tegen een politie-infiltrant gezegd dat hij tijdens de Pride een aanslag wilde plegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, gebaseerd op meerdere bronnen.

Undercoveragent
Het kwam uiteindelijk niet tot een uitvoering. De verdachten beschikten tijdens Pride Amsterdam niet over de benodigde wapens. Het Openbaar Ministerie bevestigt noch ontkent tegen RTL Nieuws dat de Pride is genoemd. Een woordvoerder benadrukt dat de voorbereidingen van de groep uiteindelijk niet dusdanig ver zijn gekomen dat er sprake was van een concreet doelwit.

Hoofdverdachte Hardi N. had begin juli op het centraal station in Arnhem een ontmoeting met een undercoveragent, die zich voordeed als iemand die spullen kon leveren voor een aanslag. In dat gesprek vertelde N. volgens de politie-infiltrant dat hij 'het plan had om eind augustus tijdens de Gayparade een aanslag te plegen'. Ook zou N. hebben uitgelegd dat hij daarbij meerdere terroristen wilde inzetten: twee daarvan met bomvesten, twee andere met kalasjnikovs. Bronnen bevestigen dat aan RTL Nieuws.

Aanhouding
Eind september werden in Weert en Arnhem zeven verdachten aangehouden vanwege het plannen van een aanslag. Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen een terreuraanslag plegen op een evenement met kalasjnikovs en bomvesten. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen.

Drie van de verdachten, die tussen de 21 en 34 jaar zijn, komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten vond de politie onder meer aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten en 100 kilo kunstmest, mogelijk voor het maken van een autobom.

IS
De mannen werden aangehouden na een maandenlang onderzoek, dat begon met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Deze Hardi N. is in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar Islamitische Staat actief was.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →