Grote controle tankstations op instortingsgevaar

Print
Grote controle tankstations op instortingsgevaar

In de nacht van 2 op 3 april bezweek het dak van het Total benzinestation in 's Heer Arendskerke. Niemand raakte gewond. Afbeelding: ANP

Honderden benzinestations met een houten luifel worden gecontroleerd op instortingsgevaar. Aanleiding is een ingestorte overkapping afgelopen voorjaar in Zeeland.

Langs tal van snelwegen zijn de luifels van de tankstations ontdaan van de boarding, zodat technici de houten constructie kunnen beoordelen. In april bezweek de houten overkapping van een Total-benzinestation in het Zeeuwse ‘s Heer Arendskerke.

Doormidden
Zonder aantoonbare oorzaak knakte het dak om twee uur ‘s nachts doormidden en viel bovenop de pompen. Er waren op dat moment geen automobilisten die wilden tanken. Twee maanden later bleek dat vocht, ouderdom en zwakke lijmverbindigen de sterkte ondermijnd hadden.

De brandstofmaatschappijen hebben samen 250 tankstations langs de snelwegen. Shell zegt de luifels al geregeld te inspecteren, maar nu ook achter de boarding te kijken. "Dit programma is versneld uitgevoerd na het incident bij Total. Net als andere maatschappijen doen we aanpassingen aan luifels met eenzelfde constructie als die van Total in Zeeland. Bij Shell gaat het in totaal om ongeveer 150 luifels waar gefaseerd zaken worden aangepast", zegt woordvoerder Tim Kezer van Shell.

Balken
Slechte balken worden versterkt of vervangen. En als dat niet afdoende is, wordt heel de luifel vervangen. Volgens Shell is er geen risico dat een overkapping nu nog instort. Alle luifels zijn al op veiligheid gecontroleerd. Ook BP laat desgevraagd weten dat er controles plaatsvinden bij de luifels met een houten constructie.

Total begon direct na het incident in Zeeland met de inspecties van de houten balken van haar tankstations. In drie gevallen werd het dak geheel vervangen door een stalen constructie. Total is nog steeds bezig met het werk.

24 miljoen euro
Behalve de inspectie van de overkappingen worden momenteel ook zeventien benzinestations langs de snelwegen omgebouwd naar een ander merk. Afgelopen zomer kwamen bij de door de rijksoverheid georganiseerde veiling van snelweglocaties 17 tankstations in andere handen. Ook daar ontbreekt de boarding omdat er een nieuwe naam op de luifel komt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →