Van regen naar veel zon, het blijft voorlopig nog zacht weer

Print
Van regen naar veel zon, het blijft voorlopig nog zacht weer

Afbeelding: De Limburger

Het is zondag en maandag grijs en regenachtig, maar de rest van de week ziet er veelbelovend uit. Vooral donderdag lijkt het behoorlijk zonnig te worden.

"De middagtemperatuur blijft hoog voor half november", belooft meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

Sint Maarten
Zondagavond nemen de buien geleidelijk af, maar een enkele bui kan er nog wel overtrekken. "Het is dus handig om de paraplu wel mee te nemen tijdens de Sint-Maarten lampionnenoptochten", aldus Lankamp. De meeste kinderen zullen langs de deuren gaan tussen 17.00 en 19.00 uur.

Het weer in een flink deel van Europa wordt maandag bepaald door een groot lagedrukgebied, waarvan de kern zich ten noorden van Ierland bevindt. Met een zuidelijke stroming wordt er vochtige en zachte lucht naar ons land gevoerd. Lankamp: "Een storing ligt dwars over het land, van Vlissingen naar Groningen, en verplaatst zich langzaam oostwaarts. Hierdoor blijft het overwegend bewolkt en het is flink regenachtig een groot deel van de dag. De temperatuur bereikt 11 of 12 graden op de meeste plaatsen, maar zachtere lucht stroomt binnen in Limburg, daar kan het 15 graden worden."

Drukke spits
Vanwege de regen zal de ochtendspits maandag waarschijnlijk druk tot zeer druk gaan verlopen. Er staat dan 200 tot 400 km file. Op het spoor kunnen ook vertragingen ontstaan als gevolg van het weer. "Althans indirect, namelijk door bladval", legt Lankamp uit.

"De natte bladeren blijven makkelijk plakken aan de rails en worden door de treinen weer samengeperst tot een soort pulp, waardoor de wielen veel minder grip hebben. Een trein kan daardoor moeilijker remmen en optrekken. Houdt er rekening mee, dat er lokaal wat ongebruikelijke vertraging kan zijn, ook op ‘rustige’ trajecten."

Zonniger
Na maandag krijgt een hogedrukgebied steeds meer grip op ons weer. Op dinsdag schijnt van tijd tot tijd de zon en het blijft droog op veel plaatsen. Vooral in de kustprovincies kan nog wel een enkele bui overtrekken. Het wordt 12 tot 14 graden.

Woensdag is de wind afgenomen en met geregeld zon wordt het ongeveer 13 graden. Donderdag schijnt de zon flink en het maximum komt uit rond 14 graden. Ook vrijdag en in het weekend blijft het droog en zijn er zonnige perioden. Daarbij is het overdag nog zacht, rond 12 graden, maar de nachten worden kouder. Het kan lokaal weer licht vriezen.

"Een addertje onder het gras kan zijn, dat er ‘s nachts mist en nevel ontstaat die na zonsopkomst eerst moeten oplossen. Dat betekent dat de (vroege) ochtend vrij grijs kan verlopen. Maar de middaguren zouden toch redelijk zonnig moeten zijn", stelt Lankamp.

Vrij koud
Als de weerman verder vooruit kijkt dan wordt het toch vrij koud na volgend weekend. "De middagtemperatuur daalt in de berekeningen naar 5 of 6 graden overdag en ‘s nachts gaat het licht vriezen. Lokaal zou zelfs matige vorst mogelijk zijn (kouder dan -5 graden)."

Hij vervolgt: "Het is natuurlijk nog wel behoorlijk ver weg; we hebben gezien dat zachte en warme lucht dit jaar telkens de neiging heeft om uiteindelijk de overhand te houden. Het is dus nog even afwachten..."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →