Halfnaakte activisten bestormen konvooi van Trump in Parijs

Print
Halfnaakte activisten bestormen konvooi van Trump in Parijs

Afbeelding: AP

Twee topless activisten van de Oekraïense feministische protestgroep Femen zijn zondag tot bij de wagen van de Amerikaanse president Donald Trump gekomen toen die voorbijreed onderweg naar de Wapenstilstand-herdenkingen in Parijs. De veiligheidsdiensten konden de vrouwen meteen oppakken.

De stoet met de wagens van tientallen staats- en regeringsleiders reed langs de Champs-Elysées toen de twee activisten over de dranghekken sprongen net op het moment dat de auto met Donald Trump passeerde. 

De halfnaakte vrouwen hadden de boodschap 'hypocrisie' op hun borsten geschreven. Ze konden meteen door de veiligheidsdiensten worden opgepakt. Even verderop probeerde een derde vrouw hetzelfde. Ook zij werd opgepakt.

Conflicten
Eerder zondagochtend hadden drie Femen-activistes geprotesteerd aan de Arc de Triomphe. Zij hadden de boodschap ‘Fake peacemakers, real dictators’ op hun borsten geschilderd en scandeerden de slogan ‘Welcome war criminals’.

"Frankrijk viert hier de vrede, maar de helft van de uitgenodigde staatshoofden zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de conflicten wereldwijd", verklaarde een van hen na afloop. 

10.000 agenten
De veiligheidsmaatregelen in en rond Parijs zijn ongekend. Frankrijk zet ongeveer 10.000 agenten, militairen en scherpschutters in voor de beveiliging van de 72 aanwezige staatshoofden en regeringsleiders. Avenues en boulevards worden afgezet. Rond de plaatsen waar ceremonies worden gehouden, gelden strenge veiligheidseisen en wordt iedereen gecontroleerd.

Zondagmiddag staat nog een demonstratie gepland tegen Donald Trump. De politie verwacht daar mogelijk rellen. "Donald Trump voert oorlog tegen alles en iedereen’', meldt een boos Frans collectief van linkse actiegroepen op de eigen website. "Hij is seksistisch, homofoob en xenofoob, en dat allemaal in het kwadraat.’’

Terreurdreiging
En de linkse activisten zijn niet alleen. Ook Trumpaanhangers hebben aangekondigd te zullen demonstreren, maar dan vóór de president. ‘Welkom Mijnheer Trump’, staat op de affiches die worden verspreid.

"Er komen betogingen en ook de terreurdreiging in Frankrijk is nog steeds hoog. Daarom trekken we alles uit de kast voor de beveiliging’’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →