Woede over 'geitenstop': ‘Dit is een mes in de rug’

Print
Woede over 'geitenstop': ‘Dit is een mes in de rug’

Afbeelding: iStock

Heythuysen / Belfeld - Limburgse geitenhouders zijn verbolgen over het besluit van Provinciale Staten om nieuwe ontwikkelingen in de geitensector te verbieden. "Dit is een mes in de rug."

Voorlopig mogen er in Limburg geen geitenhouderijen meer bijkomen en mogen er niet langer bedrijfsuitbreidingen plaatsvinden. Deze ‘geitenstop’ is van kracht zolang er nog een onderzoek loopt naar de gezondheidsrisico’s van omwonenden. Het verbod gaat waarschijnlijk begin volgend jaar in.

Gedupeerden
Eén van de gedupeerden is Frank Brinkhaus, eigenaar van een melkgeitenbedrijf uit Heythuysen. Hij rept van een ‘’pijnlijk’’ besluit. "Bij ons staat de volksgezondheid bovenaan. Wij streven juist naar een emissievrije vorm van ondernemen. Om dit concept te implementeren, heb ik echter ruimte nodig. Die krijg ik nu niet.’’

Sander Smits, houder van een geitenstal in Belfeld, ijvert al geruime tijd voor een vergunning tot het uitbreiden van zijn bedrijf. Dat lijkt nu een stuk verder weg, al heeft hij de hoop nog niet opgegeven. "Ik ga er vanuit dat voor mijn specifieke situatie de juiste beslissing wordt genomen en dat de vergunning binnenkort wordt verleend.’’ Smits wil dit verder niet toelichten.

Lobby
Het besluit van Provinciale Staten is opvallend. Partij voor de Dieren lobbyt al langer voor de geitenstop, maar kon doorgaans op weinig steun rekenen. Tot voor kort. Eind vorige maand verscheen er een onderzoek waaruit opnieuw bleek dat omwonenden een verhoogde kans op longontsteking hebben.

Hoewel de complete studie pas in2020 klaar is, stemden alle partijen in de Staten, CDA en PVV uitgezonderd, afgelopen vrijdag in met een motie van Partij van de Dieren. Met de invoering van de geitenstop als resultaat. Dit tot woede van LLTB-baas Léon Faessen: "Dit heeft alles te maken met de verkiezingen. Het is een besluit op basis van de emotie."

Flinterdun
Frank Brinkhaus sluit zich daarbij aan. "Het rapport waar ze zich op baseren, is flinterdun. Ik kan dit moeilijk los zien van de verkiezingen die eraan komen. Met name de VVD neem ik dit kwalijk, dit voelt echt als een mes in de rug. Laten we alsjeblieft realistisch blijven.’’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen