Dakloze wordt held door terrorist te rammen met winkelwagentje

Print
Een 46-jarige dakloze Australiër wordt onthaald als een held nadat hij met een winkelkarretje een terrorist probeerde te rammen die op vrijdag drie mensen neerstak in het centrum van Melbourne. Als blijk van dank wordt er nu geld ingezameld voor de held.

Er werd al bijna 95.000 Australische dollar, oftewel ruim 60.000 euro, ingezameld om de man te belonen voor zijn heroïsche daad. Zelf blijft hij nuchter ondanks alle aandacht. "Ik ben geen held", houdt hij vol.

Gewapende man
Op vrijdag haalde de Somaliër Hassan Khalif Shire Ali plots een mes tevoorschijn in Melbourne. Hij stak één man dood en verwondde twee anderen. De politie kwam al snel ter plaatse, maar kon de gewapende man niet onmiddellijk overmeesteren. Net op dat moment kreeg de 46-jarige Michael Rogers hem in het vizier. 

Rogers zou later uitleggen dat hij uit instinct handelde, toen hij een winkelkar pakte en die met volle vaart richting de terrorist duwde. Die kon het gevaarte echter net ontwijken en liep naar de overkant van de straat, zo is te zien op videobeelden. 

Heroïsch
Vervolgens zette Rogers de achtervolging opnieuw in. Hij probeerde nogmaals om de man met de kar omver te maaien, totdat de politie een kans zag om Ali neer te schieten. De Somaliër overleed diezelfde avond in het ziekenhuis. 

De videobeelden van de heroïsche tussenkomst van Rogers, die overigens bijval kreeg van een andere omstaander, gingen meteen na het incident het hele internet over. Internetgebruikers prezen hem voor zijn moed en gaven hem de bijnaam ‘trolley man’.

Dakloos
Al een dag later werd Rogers opgespoord op een bankje in een park door de Sunday Herald Sun. Volgens de krant leeft hij op straat. Zijn telefoon viel kapot tijdens het gevecht, maar dat deerde hem niet, ondanks het feit dat hij geen vervangtoestel kan betalen.

Tegen 7 News legt Rogers uit dat hij zijn acties niet meer dan normaal vond. "Ik zag de kar staan aan de kant, dus pakte die vast en ik rende”, legde de man uit. "Ik had de man, maar kreeg hem niet tegen de grond. Dat deed ik een aantal keren maar het lukte niet om hem neer te krijgen. Ik ben geen held.”

60.000 euro
Nadat bleek dat de man geen dak boven zijn hoofd had, richtte het Melbourne Homeless Collective zaterdag een crowdfunding-campagne op om hem terug op de been te krijgen. De organisatie lichtte Rogers in via de telefoon. "Onze held is zo nederig als maar kan zijn en had geen idee over deze inzamelactie”, staat te lezen op de pagina van de crowdfunder.

Aanvankelijk werd gemikt op een totaalbedrag van 5.000 Australische dollar, omgerekend ongeveer 3.100 euro, maar inmiddels werd er al 94.500 Australische dollar ingezameld, omgerekend meer dan 60.000 euro. Het geld zal integraal naar Rogers gaan.

"Hij is een held in onze ogen en kan zelf doen wat hij wil met het geld dat hij ontvangt. Hij riskeerde die dag zijn eigen leven zonder dat daar iets tegenover stond, en daar kan je geen prijs op plakken", schrijft de organisatie nog. 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →