Onbezonnen actie achterblijver kost Verstappen zege in Brazilië

Print
Zijn zesde Formule 1-zege leek al redelijk ‘veilig’, maar met nog 27 rondjes te gaan in Brazilië roste achterblijver Esteban Ocon wedstrijdleider Max Verstappen van de baan.

De Limburger spinde, hervatte zijn race nog, maar meer dan een tweede plaats achter wereldkampioen Lewis Hamilton zat er toen niet meer in. "Ik hoop dat ik hem niet tegen kom in de paddock!”, brieste Verstappen, over Ocon.

Middelvinger
Er was die opgestoken middelvinger. Die hartgrondige vloek door de boordradio. Die ziedende blik in de ogen van teambaas Christian Horner. Red Bull Racing en Max Verstappen voelden zich bestolen in de GP van Brazilië. Een sublieme middag met een vernuftige strategie - de eerste helft op de supersofts, de tweede helft op de softs - had Verstappen onverwachts toch een schitterende uitgangspositie gebracht.

Eerst haalde hij de Ferrari’s in en na twintig rondjes kwam hij zowaar aan de leiding op Interlagos, toen Lewis Hamilton een eerste pitstop maakte. Die leiding verloor hij toen hij zelf naar binnen schoot halverwege de race, maar op veel versere softs, bleek zelfs kersvers wereldkampioen Hamilton op oudere mediumbanden geen partij. De eerste de beste aanval schoot hij er langs en niets leek een zesde zege met nog 31 rondes in de weg te staan. Maar dat was gerekend buiten achterblijver Esteban Ocon.

Gefrustreerd
De gefrustreerde Fransman van Force India die volgend jaar geen stoeltje heeft in de koningsklasse, weigerde aan de kant te gaan voor de naderende Verstappen. Hij maakte er zelfs een volkomen misplaatst gevecht van, met een desastreuze afloop. Hij ramde Verstappen op de rechter achterband en beiden spinden van de baan. Zonder te extreme schade, maar Verstappen raakte wel zijn koppositie kwijt aan Hamilton. "Wat een fucking idioot’’, brieste Verstappen door de boordradio. Bij het terug op de baan draaien, stak hij meteen zijn middelvinger op naar Ocon, die zelf over de boordradio de schuld aan Verstappen gaf.

Daar bleek de wedstrijdleiding het dus niet mee eens. Met een stop-and-go penalty van tien seconden tijdstraf kreeg Ocon een van de zwaarst mogelijke straffen opgelegd. Maar de van de baan geroste wedstrijdleider uit Nederland had nog veel meer pijn van de ondoordachte actie van de Fransman, die geen uitnodiging voor het volgende verjaardagsfeestje van Verstappen hoeft te verwachten.

Zwaar beschadigd
Met een zwaar beschadigde vloer zette de Limburger meteen de achtervolging in op Hamilton, maar tot een aanval kwam het niet meer. Het gat van vijf seconden werd nog teruggebracht tot anderhalve seconde, maar de winst zat er niet meer in. Het feit dat hij vooraf geen moment rekening hield met de winst, zal het gemis van zijn eerste zege op Interlagos niet minder pijnlijk hebben gemaakt. Inclusief spin eindigde hij na 71 rondes op een fractie van winnaar Hamilton, nog drie tellen voor nummer drie Kimi Räikkönen. Niemand die dus zal ontkennen dat Verstappen hier de zege in Brazilië gewoon dik had verdiend.