Heerlense sociologe onderzoekt ‘koempelmentaliteit’: 'Het moet iets bijzonders zijn dat mensen bindt'

Print
Heerlense sociologe onderzoekt ‘koempelmentaliteit’: 'Het moet iets bijzonders zijn dat mensen bindt'

Afbeelding: iStock

Heerlen / Hoensbroek / Zuid-Limburg - Oorsprong en betekenis van het begrip koempelmentaliteit. Dat gaat socioloog Eva Mos vanuit Heerlen onderzoeken.

Toen zij van het begrip koempelmentaliteit hoorde, was de interesse van sociologe Eva Mos van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gewekt. De komende maanden doet zij er in de vroegere mijnstreek onderzoek naar vanuit het Pop-up Migratiemuseum.

Nieuwsgierig
Integratie van migranten op de arbeidsmarkt behoort tot het onderzoeksgebied van socioloog Eva Mos van de Universiteit van Amsterdam. "Vooral nieuwe migranten zoals statushouders. Via journalist Milena Mulders en haar fascinatie voor migranten in de vroegere mijnstreek ontdekte ik het begrip koempelmentaliteit. Dat maakte mij nieuwsgierig. Zeker nadat ik had gehoord dat Roda-supporters dat oude begrip ook gebruiken”, vertelt Eva Mos.

Het wordt vooral een historische analyse. "De fascinatie voor een term uit het verleden die nog steeds vaak wordt gebruikt is het startpunt. Dat brengt mij naar de oorsprong van het woord koempel en die ligt in de Duitse mijnen”, zegt de uit Delft afkomstige Mos.

Vragen
"Koempelmentaliteit moet iets bijzonders zijn dat mensen bindt. Maar wat is dat dan, waar komt het vandaan en waar werd die term gebruikt? Allemaal vragen waar ik een antwoord op zoek.” Eva Mos gaat de komende maanden in ieder geval praten met oud-mijnwerkers. "En mogelijk ook bij Roda JC op de tribune met supporters. En ik ben regelmatig aanwezig in het Pop-up Migratiemuseum in Heerlen.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje