‘Gemeentehuis Beekdaelen op Amerikaanse militaire basis’

Print

De Amerikaanse basis in Schinnen. Afbeelding: De Limburger

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Zuid-Limburg - Het gemeentehuis van Beekdaelen op de plek van de militaire basis in Schinnen. In de zoektocht naar de toekomstige huisvesting voor de fusiegemeente wordt aan deze optie gedacht.

De Amerikaanse militaire basis in Schinnen komt eind volgend jaar vrij, als het personeel naar Brunssum verhuist. In Schinnen, Nuth en Onderbanken gaan steeds meer stemmen op om te onderzoeken of het nieuwe gemeentehuis van Beekdaelen op deze plek kan worden gevestigd.

Verbouwing
Volgens dat scenario worden de ambtenaren gevestigd in het huidige kantoorgebouw op de basis. Dat pand moet dan eerst grondig worden verbouwd tot een volledig duurzaam pand dat past bij de klimaatdoelen en de groene ambitie van plattelandsgemeente Beekdaelen.

De locatie kent een aantal sterke pluspunten: genoeg ruimte om te parkeren, goede bereikbaarheid door de ligging aan het spoor en de A76 en een redelijk centrale ligging in de fusiegemeente.

Het is op dit moment nog onduidelijk of dit plan technisch en finan­cieel haalbaar is. Maar het is te aantrekkelijk om niet nader te onderzoeken, omdat Beekdaelen een oplossing zoekt voor de huisvesting en over een jaar met de vrijgekomen basis krijgt te maken.

Huidige gemeentehuizen
De nieuwe gemeenteraad zal begin volgend jaar beslissen welke scenario’s voor het nieuwe gemeentehuis worden uitgewerkt. Van belang daarbij is ook wat met de huidige drie gemeentehuizen gebeurt. Worden ze afgestoten, verhuurd, blijft er een loket open?

De eigenaar van de Amerikaanse basis is een investeringsmaatschappij van wie Emetis Vastgoed uit Nijmegen de belangen behartigt. Hans Bakker van Emetis is al geruime tijd met Schinnen in overleg over de invulling als de Amerikanen vertrekken. Maar die gesprekken zijn stilgelegd totdat Beekdaelen een feit is.

Vanaf 1 januari is er een tijdelijke oplossing: de gemeenteraad vergadert in Nuth en burgemeester en wethouders zitten in Schinnen. De ambtenaren worden verdeeld over de drie huidige gemeentehuizen. Op drie plekken blijft een servicebalie.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje