Toverland: 'Meer bezoekers, toch teleurgesteld'

© Stefan Koopmans

Toverland zal in 2018 bijna 20 procent meer bezoekers turven dan in 2017. Toch is er teleurstelling. "We hadden meer gehoopt na een investering van 35 miljoen euro”, zegt Caroline Kortooms.

Angela Janssens

Ja, Toverland heeft dit jaar meer bezoekers getrokken dan de 682.000 die het Sevenumse themapark in 2017 turfde. Het jaar 2018 is nog niet voorbij, maar de verwachting is dat de teller tegen de jaarwisseling zo rond de 800.000 gasten zal uitkomen.

Lees ook: Toverland even zelf in de achtbaan: 'We hebben veel geleerd van al die toestanden'

Een kleine 20 procent meer. Maar deze cijfers vallen tegen, zeggen Caroline Kortooms en Tessa Maessen van Toverland. "We denken dat het meer had kunnen zijn als we een gewone Nederlandse zomer hadden gehad”, zegt Kortooms.

InvesteringZe doelt op Port Laguna en Avalon, de twee nieuwe fantasiewerelden met onder meer achtbaan Fenix en een bootjesattractie die in juli van dit jaar zijn geopend. Alles bij elkaar is met deze fikse uitbreiding een investering van 35 miljoen euro gemoeid. De grootste ooit in het 17-jarige bestaan van dit snel groeiende attractiepark.

Stiekem was er in Sevenum daarom toch de hoop dat het aantal bezoekers meteen het eerste jaar toch heel erg ruim over die 800.000 heen zou schieten.

TemperatuurMaar Toverland is op z’n best bij een temperatuur tot 28 graden, zeggen Kortooms en Maessen in koor. "Dan is het bij ons druk. Maar bij 32 graden maken mensen andere keuzes. Gaan ze zwemmen of blijven ze thuis. Die vier graden zijn voor attractieparken een wereld van verschil. Zeven weken extreem warm weer, dat krijg je nooit meer gecompenseerd. Ook al hebben we dit jaar onze drukste dag ooit gehad met 14.000 bezoekers en is er tijdens de hittegolven een zogenaamd siësta-ticket in het leven geroepen waarmee mensen vanaf drie uur ’s middags het park in konden.”

MidzomeravondenOok de drie extra ingelaste midzomeravonden hebben niet alles recht kunnen trekken. Kortooms: "We weten in elk geval dat het niet aan ons heeft gelegen en dat je dit gewoon moet accepteren. Desondanks is het pijnlijk.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee