Sint bezoekt Maastricht met Sjattepietjes: 'Alle Pieten zijn welkom'

Print
Sint bezoekt Maastricht met Sjattepietjes: 'Alle Pieten zijn welkom'

De intocht van Sinterklaas in Maastricht in 2017 met onder anderen bruine en zwarte Pieten. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren / Zuid-Limburg - In Maastricht krijgen Pieten die Sinterklaas begeleiden de naam ‘Sjattepieten’. Daarmee hoopt Maastricht Marketing de angel te halen uit de discussie over de kleur.

De nationale discussie over de kleur van de knechten van Sinterklaas gaat inmiddels het zesde jaar in. Maastricht Marketing introduceert bij de intocht van komende zaterdag de term ‘Sjattepietjes’.

Positiviteit
"Daarbij horen ook Zwarte Pieten”, zegt Simone Rutten van het Maastrichtse toerismebureau. "Wij willen buiten de discussie blijven, maar we willen ook positiviteit uitdragen in een tijd waarin er tijdens intochten van Sinterklaas wordt gedemonstreerd. Alle Pieten zijn welkom.”

Een op de kinderen van Maastricht gerichte ‘Sjattepietjes’-campagne gaat zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Maastricht van start. Voorafgaand aan de intocht kunnen sjattepietje-ballonnen en sjattepietje-badges worden ­afgehaald in het Dinghuis. "Zo kunnen de kinderen laten zien dat ­Pieten in alle kleuren hier welkom zijn.”

Ger Thelosen, voorzitter van het comité dat de intocht van Sinterklaas in Maastricht organiseert, zegt prima te kunnen leven met de ‘Sjattepietjes’. "Dat zegt niets over de kleur en is leuk voor de kinderen.”

Bruine Pieten en veegpieten
Sinds de start van de heisa rond Zwarte Piet heeft het comité in Maastricht altijd Zwarte Piet in ere gehouden. Vorig jaar waren er voor het eerst bruine Pieten en veegpieten bij. Thelosen: "Die laatsten noemen we dan Pieten in opleiding.”

Dit jaar zorgt de organisatie voor het eerst niet meer zelf voor zwart geschminkte knechten van de Sint. "De Pieten in Maastricht worden bruin geschminkt. Dat zijn er zeventig. Het zijn de Pieten van buiten, die zich als acrobatische groepen aanmelden, die geschminkt en al aansluiten bij de intocht. Die zijn zwart geschminkt.” Dat zijn er twintig in getal, aldus de voorzitter.

Thelosen is geen voorstander van veranderingen in de Sinterklaastraditie. "Het is een culturele activiteit, die is absoluut niet gericht tegen slaven.”