Harrie Kessels siert straatbeeld met rijtuigen en praalkoetsen

Print
Harrie Kessels siert straatbeeld met rijtuigen en praalkoetsen

Halverwege de rit gaat een goed glas bier er met enige regelmaat wel in bij de koetsier. Afbeelding: Manya Wanner

Neeritter - In het pittoreske straatbeeld van Thorn waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, past een door een paard voortgetrokken rijtuig beter dan een moderne bolide. Het Witte Stadje is dan ook een vaste stopplaats voor Harrie Kessels uit Neeritter als hij erop uit trekt met één van zijn koetsen.

Voor de toeristen in Thorn is dit nostalgische tafereel met de Abdijkerk op de achtergrond, een uitgelezen gelegenheid om mooie plaatjes te schieten ter herinnering aan hun bezoek.

Wobke, de Friese ruin die al zo’n tien jaar de trouwe metgezel is van Harrie, weet precies waar hij moet stoppen. Want halverwege de rit gaat een goed glas bier er wel in bij de koetsier!

 

Vertrouwd met paarden

Al op jonge leeftijd raakte Harrie vertrouwd met paarden. Zowel zijn grootvader als zijn vader waren smid en het beslaan van paarden was dagelijkse kost. Harrie haalt zichtbaar genietend herinneringen op uit zijn jeugd. “Ik weet nog goed dat wij met het hele gezin - vader, moeder en vijf kinderen - op zondag met de koets op familiebezoek gingen in Weert. Mijn vader had een Tilbury, een licht rijtuig dat werd getrokken door onze pony Pietje. Ik mocht af en toe onder het toeziend oog van mijn vader de teugels ter hand nemen en zo leerde ik al op jonge leeftijd mennen.”

 

Uit de hand gelopen hobby

Enthousiast gemaakt door een goede vriend die een eigen rijtuig had, kocht Harrie op 25-jarige leeftijd zijn eerste koets en er zouden er nog vele volgen. “Het is een volkomen uit de hand gelopen hobby geworden”, vervolgt Harrie glimlachend. “Ik hield me niet alleen bezig met het verzamelen van rijtuigen, maar het was ook mijn liefhebberij om deze helemaal te restaureren. Ze verkeerden vaak in slechte staat als ik ze kocht en ik vond het ontzettend leuk om ze dan in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De kennis over de technieken en de materialen die daarvoor het meest geschikt waren haalde ik uit boeken. Internet was nog niet beschikbaar als informatiebron en veel zaken heb ik geleerd door het gewoon te doen. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat mannelijk essenhout het meest geschikt is voor de houten onderdelen van een rijtuig.”

In de loods achter zijn huis staan zeven prachtige rijtuigen gestald, het is bijna een klein museum. Pronkstuk is een Landauer uit plusminus 1900 die Harrie tot in de kleinste details restaureerde en waarmee hij in 1999 Nederlands kampioen van het best gerestaureerde rijtuig werd. Maar ook een Victoria, een rijtuig dat zijn naam dankt aan Queen Victoria, en een drietal arrensleden maken deel uit van de verzameling.

 

Nachtrit door Amsterdam

“Een van de mooiste evenementen vind ik nog steeds de nachtrit door Amsterdam die elk jaar in juli wordt gehouden. Dit is een evenement waar vijftig koetsen aan meedoen en ik rijd daar ieder jaar nog mee. Maar ik reed ook twintig jaar mee in Keulen op Rosenmontag en ik ben meerdere malen uitgenodigd bij verschillende officiële gelegenheden in Apeldoorn waar ook de leden van het Koninklijk Huis aanwezig waren.”

 

Geen beter medicijn

Inmiddels doet Harrie het wat kalmer aan. “Ik ben nu 80 en het vele reizen wordt wat vermoeiend. Wat ik nog steeds graag doe is er op uit trekken met paard en koets door de velden en bossen, dat is pure onthaasting. Ik maak regelmatig ritjes met de oudere bewoners van het Woon- en Zorghuis Scheyvenhof in Heythuysen. Die vinden dat geweldig, het is voor hen een herbeleving van hoe het er vroeger aan toe ging en dat geeft enorm veel voldoening. Om te ontstressen is er geen beter medicijn dan een ritje met de koets”, besluit Harrie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →